Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Schab w sosie borowikowym

Fotka mało apetyczna, bo i danie nie wygląda za bardzo fotogenicznie i za oknem ciemno się zrobiło. Ale smakuje za to wysmienicie




Składniki:

5 - 6 plastrów schabu (każdy o grubości ok. 1cm lub ciut wiecej)
500 ml śmietabki kremówki
opakowanie zupy "krem z borowików"
ok. 200 - 300 g mieszanki warzywnej pocietej w paski - mrożonej

Sposób przygotowania:

plastry schabu obsmażyć na rumiano na odrobinie oleju, z obu stron. Schabu nie rozbijamy, co najwyżej leciutko aby mięso tylko zmiękczyć. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć zamrozone warzywa. Na warzywa ułożyć plastry schabu. Teraz można popieprzyć i bardzo delikatbie posolić. Ja nie soliłam wcale. Zupę wymieszać dokładnie w śmietance kremówce i tę mieszankę wylać na mięso. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg. Zapiekać przez ok. 1 godzinę (sprawdzić czy mięso jest miękkie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz