Ciasto z chałwą
Składniki:
Masa chałwowa:
·
3 szklanki mleka (moja szklanka ma tak ciutkę
więcej jak 250 ml)
·
2 łyżki takie z górką maizeny
·
2 łyżki (z górką) maki pszennej (tortową
wzięłam)
·
200 g masła
·
4 żółtka
·
4 łyżki
(z górką) cukru
·
300 g chałwy waniliowej
Pozostałe:
·
3 opakowania herbatników kakaowych )ok. 700 g
·
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ja używam
własnoręcznie smażonego, przecieranego)
·
100 g gorzkiej czekolady, utartej na wiórki.
Sposób wykonania:
Wlać do garnka 2 szklanki mleka i wstawić do zagotowania. W
pozostałej szklance mleka wymieszać żółtka, obie mąki i cukier. Bardzo
dokładnie wymieszać wszystko. Jak mleko w rondlu zacznie się gotować, należy
wlewać małym strumykiem mieszaninę mleka i żółtek, cały czas mieszając. Nie
przerywając mieszania doprowadzić budyń do zagotowania. Zdjąć z ognia, wierzch
nakryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Budyń powinien zostać ciut
ciepły ale nie gorący. Masło miękkie pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na
tym mocno przestudzonym budyniu. Zmiksować powoli, aż masa będzie jednolita a
masło się rozpuści. Wtedy należ wkruszyć chałwę i miksować aż prawie cała się
rozmiesza z masą budyniową.
Na dnie formy 24x28 wyłożyć papier do pieczenia na którym
należy rozłożyć pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Na wierzch
wylać ok. ¼ masy chałwowej. Na masie poukładać kolejną warstwę herbatników. Na
herbatniki rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Na krem masę chałwową. I
kolejną warstwę herbatników. Wykładamy herbatniki i masę aż do wyczerpania
składników. Na wierzchu też dajemy masę ale w troszeczkę mniejszej ilości. Na
wierzch posypać czekoladę . (ja czekoladę ścinam na wiórki obieraczką do
warzyw).
Gotowe ciasto należy wstawić do lodówki co najmniej na noc. Moje na fotce, jest 8 godzinach w lodówce.