Łaziło mi po głowie ciasto z bananami. Oczywiście, zupełnie inne niż zrobiłam. Miało być z masą kajmakową. Ale zdjęcie ciasta z bananami w Kwestii Smaku, bardzo mnie skusiły. No i upiekłam
bananowca , który tak kusił. Bardzo niewielkich zmian dokonałam. Ciasto bardzo smaczne. Stwierdzam, że kawa i banan bardzo dobrze się komponują smakowo.
Składniki:
Kakaowy spód:
* 50 g masła
* 3 łyżki kakao
* 1,5 łyżki miodu (gryczany dałam)
* 125 ml mleka
* 2 całe jajka
* 100 g mąki (tortowa)
* 100 g cukry drobnego do wypieków
* 1 łyżeczka sody
*1/2 łyżeczko proszku do wypieków
Krem kawowy:
* 700 - 750 ml mleka
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 3 żółtka
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego - miałam budyń śmietankowy z dodatkiem białej czekolady
* 3 łyżki mąki pszennej (z maleńką górką odmierzane)
* 200 g masła (temperatura pokojowa)
* ok. 2/3 szklanki cukru pudru
Masa śmietankowa:
* 300 g śmietanki kremówki - mocno schłodzona
* 250 g mascarpone
* 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
* 8-9 bananów
* sok z cytryny
* trochę gorzkiej i białej czekolady do udekorowania wierzchu
* dżem z czarnej porzeczki (miałam własnoręcznie smażony, wyrazisty i kwaśny)
* sok z cytryny
* 2 łyżki kakao - do posypania warstwy kremu
Nasączenie:
kubek kawy (u mnie kawa z ekspresu) leciutko osłodzonej i wzmocnionej kilkoma chlupkami gorzałki
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od ugotowania budyniu, który musi mieć czas żeby wystygnąć. Budyń, mąkę, żółtka i ok. pół szklanki mleka bardzo dokładnie rozmieszać razem. Pozostałe mleko wlać do rondla i wstawić do gotowania. Kiedy mleko będzie mocno ciepłe ale jeszcze nie bardzo gorące, należy dodać kawę. Doprowadzić do zagotowania. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę budyniową. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając. Wierch budyniu nakryć folią i odstawić do zupełnego wystudzenia.
Teraz już można zająć się ciastem.
Formę
24 x 36 cm wyłożyć spód papierem. Piekarnik nagrzać do
175 - 180 stopni
Masło pokrojone na małe kawałki, miód i kakao dać do rondelka i ustawić rondel na małym ogniu. Mieszając doprowadzić do połączenia się składników. Zdjąć z ognia rondel i wlewać stopniowo mleko. Cały czas mieszać. Dodać jajka i rozmieszać dokładnie. W misce wymieszać mąkę, cukier , sodę i proszek. Wlać masę kakaową i wymieszać dokładnie, tylko do połączenia składników. Wstawić do piekarnika i piec ok.
15-18 minut. Sprawdzać patyczkiem . Upieczone wyjąć i ostudzić .
Zimne ciasto nasączyć przy pomocy pędzelka wystudzoną kawą.
Krem: Miękkie masło utrzeć z pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Na wierzch ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować równą warstwą. Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Układać na dżemie ściśle, jedna połówka obok drugiej. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na wierzch przygotowany krem. Wyrównać i posypać równą warstwą kakao (przesiewamy przez sitko). Wstawić do lodówki.
Kremówkę i mascarpone dać do miski i ubić na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wyjąć ciasto z lodówki i na wierzch układać małe kupki śmietany po całej powierzchni ciasta a następnie rozsmarować. Zetrzeć na wierzch czekolady. Wstawić do lodówki i tam przechowywać ciasto.
Ciasto najlepiej przygotować poprzedniego dnia