Translate

sobota, 24 czerwca 2017

Babka z kisielem cytrynowym

Ot,  taki bardzo prosty wypiek. Trochę kombinowany, bo w domu było tylko jedno opakowanie kisielu. Ale najważniejsze, że babka wyszła bardzo smaczna, wilgotna a przy okazji pieczona w nowej, glinianej formie. Trochę strachu przeżyłam, kiedy po odwróceniu formy, babka postanowiła w niej zostać. Musiałam delikatnie przy bokach podważać aby uwolnić ją z pięknego "ubranka". Udało się




Składniki:

* 3 jajka (takie spore miałam, swojskie)
* 1 szklanka (niepełna) cukru drobnego (szklanka ma 240 ml pojemności)
* 2 szklanki mąki tortowej
* 1 opakowanie kisielu cytrynowego
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 1 szklanka mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 175 g masła - rozpuszczone i schłodzone
* skórka otarta z cytryny i sok z jej połówki

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę, kisiel, budyń wraz z proszkiem do pieczenia. Jaja wbić do miski i dodać cukier. Ubić do białości. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać na zmianę mąkę i mleko (mleko miałam wprost z lodówki). Na koniec wlewać stopniowo masło. Dodać sok z połówki cytryny wraz ze startą skórką z niej. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec ok. 50-60 minut. Formę z babką wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia a następnie wyjąć babkę i całkowicie wystudzić. Można polać lukrem cytrynowym lub posypać jedynie pudrem, tak jak ja.



czwartek, 15 czerwca 2017

Ciasto z owocami

Dla poprawy nastroju zrobiłam takie bardzo proste ciasto. I nawet bez zakalca, który ostatnio cudnie mi wychodził. Nie wiem czy to wina nowego piekarnika czy tego co mnie otacza.
Chciałam drożdżowe, ale okazało się że drożdży niet w domu. No to takie szybciutkie , prościutkie ukręciłam.




Składniki:

* 250 g margaryny
* 2 szklanki mąki (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 całe jajka (miałam takie dość spore, od szczęśliwych kur)
* 1 szklanka cukru
* owoce: u mnie laska rabarbaru pokrojona na małe kawałki, truskawki i morele

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do wypieków. Do miski wbić całe jajka i dodać cukier. Miksować jajka z cukrem do uzyskania białej wręcz i bardzo gęstej masy (do białości). Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec wlewać małym strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wlać do formy 24x28 (może być trochę większa forma, wtedy ciasto wyjdzie niższe i bardziej owocowe)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół grzanie) i piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone już jest. Wyjąć o odstawić na kratkę do wystudzenia.

i fotka z telefonu, w wiejskich okolicznościach przyrody