takie malutkie, wielkości orzecha włoskiego :) Co roku je robię, jak
tylko sa już nasze polskie ziemniaki. Zawsze podaję sobie do nich zsiadłe mleko.
Smażone młode ziemniaki
* młode ziemniaki wielkości orzecha włoskiego (u mnie ok. 0,5 kg) dobrze wyszorowane i wymyte, osuszone
* 2 łyżki oleju (z pestek winogronużywam)
* 5 gałązek rozmarynu ( u mnie własnie kwitnie i dałam z tymi kwiatkami)
* listek laurowy
* 3 - 5 ząbków czosnku, ale w łupince. Nie obieramy
* sól do smaku
Wymyte
i osuszone ziemniaki włożyć do rondla z rozgrzanym tłuszczem i smażyć
ok. 5-7 minut na dość dużym ogniu, aż się lekko zrumienią. Po tym czasie
dorzucić pozostałe składniki, rondel przykryć pokrywką a ogień
zmniejszyć do minimum. Co kilka minut potrząsać rondlem aby ziemniaki
równo się usmażyły. Po ok. 20 minutach ziemniaki są już gotowe do
zjedzenia (sprawdzić najpierw czy są dostatecznie miękkie, bo wszystko
zależy od gatunku ziemniaków)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz