Składniki:
· 3 szklanki mąki (szklanka ma pojemność 250 ml)
· 200 g masła (mocno schłodzone)
· 50 g smalcu (schłodzony)
· 30-40 g drożdży
· 4-5 łyżek kwaśniej śmietany
· 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogalików)
· Marmolada do nadziewania
Do miseczki włożyć drożdże, dodać śmietanę i żółtko. Dokładnie wymieszać i odczekać aż drożdże się rozpuszczą. Do misy malaksera wsypać mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i smalec. Posiekać razem na drobną kruszonkę. Dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie. I jeszcze chwilkę pokręcić aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyjąć na blat oprószony mąką i krótko zagnieść, tak aby tylko wszystkie składniki połączyły się. Podzielić całość na 4 części i każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, blat oprószyć mąką a ciasto rozwałkować na koło o średnicy ok. 30cm. Radełkiem pokroić na 12 trójkątów. U podstawy każdego ułożyć marmoladę i zawijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta. Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem.
Z podanej porcji wyszły dwie blaszki rogaliczków, które piekłam jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni – termoobieg, przez ok. 30 minut.
Ja nie czekałam na wyrastanie rogalików tylko od razu wstawiłam do piekarnika, ale można rogaliki przykryć i odstawić na 20 minut aby lekko podrosły i wtedy piec.
Rogaliki wyglądają apetycznie :) czym można zastąpić smalec ?
OdpowiedzUsuńzamiast smalcu można dać masło. Tylko kruche ciasta z dodatkiem smalcu mają taką wyjątkową kruchość, niż z samym masłem
UsuńDziękuję :)
Usuń