Dyniowe drożdżowe
Składniki:
· 3 szklanki maki (szklanka ma pojemność 250 ml)
· 250 g musu z dyni (ja zrobiłam mus z pieczonej dyni hokkaido)
· 10 łyżek mleka
· 10 łyżek oleju (z pestek winogron dałam)
· Pół szklanki cukru
· 2 żółtka + 1 całe jajko
· 30 g drożdży
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę i dodać mus z dyni. Z ciepłego mleka, drożdży, pół łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mali zrobić zaczyn. Żółtka i jajko wymieszać z cukrem na białą masę. Do jajek dodać olej i dobrze wymieszać. Dodać do mąki w misce wraz z wyrośniętym zaczynem . Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę przykryć i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko wyrobić (ciasto lekko się klei do dłoni i blatu).
Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt, który posypałam żurawinami świeżymi (nie polecam, bo są strasznie kwaśnie i cierpkie) i zawinęłam tak jak roladę a następnie ułożyłam w formach keksowych wysmarowanych masłem, końcem zawinięcia do spodu. Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte dobrze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego dom 155 stopni (termoobieg) i piec ok. 50 minut
Składniki:
· 3 szklanki maki (szklanka ma pojemność 250 ml)
· 250 g musu z dyni (ja zrobiłam mus z pieczonej dyni hokkaido)
· 10 łyżek mleka
· 10 łyżek oleju (z pestek winogron dałam)
· Pół szklanki cukru
· 2 żółtka + 1 całe jajko
· 30 g drożdży
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę i dodać mus z dyni. Z ciepłego mleka, drożdży, pół łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mali zrobić zaczyn. Żółtka i jajko wymieszać z cukrem na białą masę. Do jajek dodać olej i dobrze wymieszać. Dodać do mąki w misce wraz z wyrośniętym zaczynem . Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę przykryć i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko wyrobić (ciasto lekko się klei do dłoni i blatu).
Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt, który posypałam żurawinami świeżymi (nie polecam, bo są strasznie kwaśnie i cierpkie) i zawinęłam tak jak roladę a następnie ułożyłam w formach keksowych wysmarowanych masłem, końcem zawinięcia do spodu. Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte dobrze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego dom 155 stopni (termoobieg) i piec ok. 50 minut