Translate

sobota, 30 listopada 2019

Makowiec śmietanowy

tak mniej więcej nazywa się to ciasto. Widziałam je na niemieckich stronach pod nazwą Shmand Mohnkuchen. Ja oczywiście zrobiłam w swoich proporcjach niż te które widziałam. Dostosowałam po prostu do siebie. I wyszedł genialny w smaku makowiec, przy którym jest bardzo niewiele pracy. Robiłam go w tortownicy 28 cm i to był błąd, bo ciasto wyłaziło mi z niej. Tę samą proporcję proponuję w dużej formie zrobić. Takie 24 x 36 cm. Będzie niższe zdecydowanie, ale to tylko lepiej dla niego będzie. O wiele lepiej będzie się kroić. 








Składniki:

Ciasto:

To zwykłe półkruche ciasto, więc każdy może zrobić wg swojego przepisu. Ja dałam takie składniki:
 * 300 g mąki
* 100 g masła
* 1 jajko + 1 żółtko
* 1 płaska łyżeczka proszku do wypieków
* 1 łyżka śmietany
* 4 łyżki cukru pudru

Ja wsadziłam wszystkie składniki do malaksera i po minucie miałam już piękne, miękkie ciasto, które rozwałkowałam w tortownicy o średnicy 28 cm, formując delikatnie brzeg. Ciasto z tej ilości spokojnie starczy na wylepienie formy 24 x 36 cm . Wtedy będziemy mieć niższe ciasto ale zdecydowanie będzie się lepiej kroić.
Ciasto podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przed pieczeniem dobrze jest ciasto ponakłuwać widelcem. 


Masa makowa:

* 1 litr mleka
* 3 opakowania budyniu waniliowego (każde na pół litra mleka)
* 1 jajko
* 300 g maku mielonego suchego
* 150 g masła
* 250 g śmietany tłustej 30%  (kwaśnej śmietany, gęstej a nie kremówki) Może być ciut mniej tłusta, ale nie może mieć  mniej jak 24% tłuszczu.  
Taką śmietanę można sobie samemu przygotować. Wystarczy kliknąć w ten link: KLIK
* filiżanka cukru ) można da więcej trochę

W ok. szklance mleka wymieszać budynie i jajko. Dokładnie, żeby nie było grudek. Resztę mleka zgotować. Na gotujące się mleko wlewać pomału wymieszane w mleku budynie. Doprowadzić do zagotowania, przez cały czas mieszając. Zdjąć z ognie gęsty i jednolity budyń. Do takiego gorącego wsypywać stopniowo mak i mieszać bardzo dokładnie. Kiedy masa trochę przestygnie (trochę jedynie, tak z 5-10 minut) dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszać aż całe masło roztopi się i połączy z masą makową. Teraz można dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie i wylać na podpieczone i wystudzone ciasto. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 minut. Po ty czasie należy przygotować: 

Masa śmietanowa:

* 400 g śmietany gęstej, kwaśnej i tłustej. Najlepiej 30%  śmietana. Może być 24%, ale nie mniej.
* 4 żółtka
* 4 białka
* 100 g cukru (dałam cukier puder)

Śmietanę wymieszać z żółtkami i cukrem, tak aby cukier cały się rozpuścił a masa była jednolita i napowietrzona. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy śmietanowo-żółtkowej i bardzo delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 160 stopni. Na wierzch wylać masę śmietanową. Całość zapiekać jeszcze ok. 20 minut.  Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim ciasto na ok. pół godziny. Następnie lekko uchylić piekarnik i wystudzić całkowicie. 








36 komentarzy:

  1. A będzie przepis ? :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Krysiu ale ciacho wyczarowałaś super to jest to co tygryski lubią najbardziej makowiec senik wow wow czego chcieć więcej ☺😋🌷🍷🍰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie sernik. Sera nie ma ani grama. Ale to jest lepsze jeszcze od sernika. Zaraz piszę przepis

      Usuń
  3. Śmietana jaka może być kwaśna gęsta 18%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana musi być tłusta. 18 % to za mało. Zaznaczyłam to w przepisie.

      Usuń
    2. daję link do gazetki, gdzie widać opakowanie tej smietany. Na dole po lewej stronie z napisem nad ceną "kwaśna" : https://twoja-gazetka.pl/lidl-gazetki/gazetka-42471-21

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie. Dokładnie napisałam co robić. Mak wsypujemy do gorącego budyniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli suchy mak bez mielenia....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchy ale zmielony. Kupuje się taki w sklepie . Leży obok ziarnistego maku

      Usuń
  7. A jakiej firmy śmietanę Pani poleca? Bo jaką bym nie patrzyła 30 % to jest rzadka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję w Lidlu marki Pilos. Może ona nie jest na co dzień dostępna, ale bardzo często bywa. Jest w takim dużym kubku . Daję link do gazetki, gdzie widać dobrze, jak wygląda opakowanie. To ta na dole po lewej stronie, gdzie nad ceną pisze "kwaśna" : https://twoja-gazetka.pl/lidl-gazetki/gazetka-42471-21

      Usuń
  8. Czy można do maku dodac zapach migdałowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że można. Ja po prostu zapomniałam bo nie naszykowałam sobie wśród składników. Będzie bardzo pasował tutaj

      Usuń
  9. Bardzo mi się podoba to ciasto. A kto powiedział, że makowiec zawsze musi być zawinięty w drożdżowe ciasto?
    Myślę, że w prostokątnej typowej formie powinno być w sam raz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak też napisałam w przepisie. Ta porcja wylazła z mojej tortownicy. Przy formie prostokątnej, takiej 24x36 cm proponuję zwiększyć ilość masy śmietanowej. Ona trochę opada po upieczeniu a jest wyjątkowo smaczna

      Usuń
  10. Takiego makowca jeszcze nie pieklam Musze sprubowac Tylko mysle ze bede miala problem z kupnem maku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem gdzie mieszkasz żeby podpowiedzieć. Na pewno kupisz w Lidlu, Kauflandzie.

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. nie. Grzanie góra dół, forma ustawiona na dolnej półce

      Usuń
  12. Upieklam... Masa makowa ma byc bez cukru? W przepisie go nie ma wiec nie dalam, ciasto wyszło zupełnie bez smaku ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież jest podany cukier w masie makowej. Filiżanka lub trochę więcej napisałam.

      Usuń
  13. CZy śmietanę w masie śmietanowej należy ubić mikserem czy tylko wymieszać do płą czenia składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ubić na tyle aby masa zrobiła się puszysta i cały cukier się rozpuścił. Nie ubijamy na sztywno.

      Usuń
  14. Fantastyczny przepis. Tylko gdzie ja kupię tak tłustą kwaśną śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja akurat kupiłam taką w Lidlu. Bywa tam od czasu do czasu. Myślę, że w dużych sklepach też może bywać. Nie mam pojęcia czemu tak trudno o taką śmietanę.

      Usuń
  15. Czy zamiast suchego maku można dać taki z puszki , bo taki mam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie ryzykowała. W tej masie makowej jest raptem 20 % maku i czort wie co jeszcze. Więc trudno zgadnąć jak się zachowa w masie budyniowej. No a smak na pewno nie będzie taki sam

      Usuń
  16. A jak mam grzanie tylko na dole

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzień dobry Krysiu,
    zachciało mi się, jak to przed świętami, makowca. Byłam w trakcie rozważań jaki upiec, a może kupić, jak natknęłam się na Twój przepis i powiedziałam sobie: Ten albo żaden. Jedyny szkopuł, to ta śmietana. Poszłam do Lidla, ale niestety nie było. Kupiłam więc 400 g kwaśnej śmietany 18% i 400 g śmietanki 36% w kubeczkach, zmieszałam je razem i po dwóch dniach w temperaturze pokojowej miałam pyszną, gęstą, tłustą kwaśną śmietanę. wszystko udało się znakomicie. Dziękuję bardzo za kolejny, dobry przepis. Robiłam już sporo ciast z Twoich przepisów i nie zawiodłam się na żadnym. Pozdrawiam bardzo serdecznie i świątecznie.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Ja sama teraz sobie robię creme fraiche. Nawet chyba tu gdzieś wpisywałam przepis. Jogurt naturalny (bez zbędnych dodatków) i kremówka. I trochę czasu.

      Usuń
    2. Nawet w tagach wstawiłam tylko, bez spacji : "cremefraiche" . Robiłam tym razem na maślance. Bardzo dokładnie proporcje napisałam . Edytuję ten post i dopiszę, że można sobie samemu zrobić taką śmietanę.

      Usuń