Składniki:
* 30-40 g drożdży
* 6-7 łyżek cukru
* 2/3 szklanki lekko ciepłego mleka
* 2 jajka i 2 żółtka
* opakowanie 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
* 3 łyżki roztopionego masła wymieszanego z 3 łyżkami oleju
* 3 szklanki maki (ja dałam 2 szklanki mąki tortowej i jedną szklankę mąki krupczatki)
* rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki
* kilka sztuk truskawek
* kisiel żurawinowy lub wiśniowy
* kruszonka taka jak w linku
Sposób przygotowania:
Do miski wkruszyć drożdże. Posypać równą warstwą cukru. Delikatnie wlać mleko. Jajka i żółtka rozmącić widelcem i wylać na mleko. Łyżeczką porozkładać serek waniliowy po całej powierzchni a na wierzch dać masło wymieszane z olejem. Delikatnie posypać mąką. Przykryć ściereczką miskę i odstawić na ok. 4 godziny. Po tym czasie wymieszać dokładnie np. robotem ręcznym lub łyżką drewnianą. Ciasto przelać (tak, jest dosyć rzadkie) na dno formy 24 x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar i truskawki posypać kisielem i wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch posypać kruszonkę. Odstawić do wyrastania lub można też od razu wstawić do zimnego piekarnika jak zrobiłam ja. Włączyć piekarnik na 175 stopni i piec ciasto ok. 1 godziny . Jeżeli ciasto wyrasta przed wstawieniem do piekarnika, to wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia.