Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Karkówka ponoć po żydowsku

Czort wie, skąd ta nazwa bo przecież Żydzi wieprzowiny nie jadają. Ale nie będę zmieniała nazwy. Najważniejsze, że mięso wyszło bardzo pyszne. Ślubny zmiótł z talerza z prędkością światła :D




Składniki:
·         1 kg karkówki (jak będzie trochę więcej to też nic się nie stanie)
·         500 – 600 g pieczarek  (można ciut więcej)
·         5 sporych cebul (ja miałam 3 ale ogromne były)
·         6-7 ogórków konserwowych
·         Sól, pieprz, majeranek
·         Olej do smażenia
·         Mąka do oprószenia mięsa
·         1 łyżka masła
Zalewa:
·         Słoiczek mały koncentratu pomidorowego (mój ważył 90 g)
·         5 łyżek keczupu pikantnego (zawsze używam z Kotlina)
·         0,5 szklanki zalewy octowej z ogórków
Sposób przygotowania:
Mięso należy podzielić na kotlety grubości ok. 1-1,5 cm i lekko rozbić. Posypać solą oraz pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie po wyjęciu z lodówki obtoczyć w mące strząsając jej nadmiar i smażyć do zrumienienia. Przekładać na talerzyk aby odciekł nadmiar tłuszczu.
Pieczarki pokroić w grube plastry lub ćwiartki jeżeli są mniejsze. Cebule pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić masło i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Posolić i popieprzyć. Dusić ok. 15 minut.
Teraz należy przygotować zalewę mieszając dokładnie wszystkie jej składniki.
Pokroić drobno ogórki konserwowe.
Na dno dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć ok. ¼ pieczarek z cebulą, nakładając łyżką cedzakową, aby odsączyć nadmiar soków. Posypać lekko majerankiem a następnie ułożyć plastry karkówki, tak aby nachodziły na siebie. Również posypać majerankiem. Na mięso wyłożyć pozostałą część pieczarek z cebulą, posypać pokrojonymi ogórkami i zalać zalewą.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni – termoobieg. Pieczemy ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można wyjąć naczynie i lekko podważać plastry mięsa aby zalewa weszła pomiędzy plastry.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz