Składniki ciasta:
• 2 szklanki, takie czubate mąki (szklanka ma pojemność 250 ml)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 4 żółtka,
• 150 g masła
• 9 łyżek śmietanki kremówki
• 2 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
• 1 słoiczek powideł węgierkowych
• Ok.
80-100g mielonych orzechów laskowych (ja miałam swoje orzechy, które
wcześniej podprażyłam i ściągnęłam z nich skórkę a potem zmieliłam)
Beza orzechowa
• 4 białka
• ¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
• 1 łyżka, taka z górką kakao
• 1 łyżka skrobi
• Ok. 80 g mielonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Mąkę
wymieszać z proszkiem i pudrem. Masło pokroić na mniejsze kawałki i
dodać do mąki. Posikać do konsystencji kaszki. Żółtka wymieszać z
kremówką i wlać do ciasta, zagniatając go. Ciasto powinno wyjść miękkie,
delikatne. Najwygodniej wszystko robić w malakserze. Wyrobione ciasto
podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i
wstawić do lodówki na ok. 1 – 2 godzin.
Blachę do pieczenia (tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem.
Wyjąć
pierwszą część ciasta i rozwałkować na dość szeroki prostokąt, który
należy posmarować połową powideł. Środek prostokąta o szerokości ok. 3-4
cm można pozostawić bez smarowania. Na powidła posypać równomiernie
połowę zmielonych orzechów. Teraz z obu brzegów należy do środka zawijać
ciasto niczym roladę, zostawiając ten środek - odstęp pomiędzy
roladami. Przełożyć na blachę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Białka
ubić z cukrem na sztywno. Skrobię, orzechy i kakao wymieszać razem.
Dodać do piany i łyżką wymieszać delikatnie ale dokładnie. Połowę
wyłożyć na pozostawiony środek jednych rolad i drugą połowę na środek
drugich rolad.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni – termoobieg i piec ok. 50 minut
Ten dziadek mi umknął jakoś ,a ciasto warte jest bliższej znajomości
OdpowiedzUsuńoj warte, warte. Naprawdę bardzo smaczne a roboty z nim niewiele. Mam zamiar zrobić coś w tym stylu ale z innymi składnikami. Pomysł podrzucił mi Sergej
UsuńPodoatrzylam na zdjeciu w slowianskiej cukierence i zapytalam o nazwe.Rany kazdemu to ciasto smakuje a pieczone w roznych formach.
OdpowiedzUsuń