Jagodzianki z ciasta z dodatkiem serka śmietankowego
Składniki:
* 3,5 szklanki mąki (użyłam maki typ 550 a szklanka ma pojemność 250 ml) + 2 łyżki do zaczynu
* 180-200 ml mleka ciepłego
* 30 g drożdży
* ½ szklanki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
* 100 g masła rozpuszczonego, lekko ciepłego
* 4 żółtka
* 2 łyżki oleju (z pestek winogron)
* 2 łyżki sera śmietankowego typu Almette tj. ok. 80 – 100g
Dodatkowo:
* Ok. 700 ml jagód
* 3-4 łyżki cukru
* 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Mąkę
przesiać do miski. Z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki i 1 łyżeczki cukru
zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. Żółtka ubić z cukrem na puszystą
masę do tzw. białości, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Wlać do mąki
wraz z wyrośniętym zaczynem. Dodać ser i zacząć wyrabiać. Kiedy ciasto
będzie już dobrze połączone i gładkie zaczynamy stopniowo dolewać
rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Wyrabiamy tak długo aż cały
tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto a samo ciasto będzie gładkie,
lśniące i będzie odchodzić od dłoni. Wtedy miskę z ciastem nakrywamy
folią spożywczą o odstawiamy do wyrastania.
Jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą.
Wyrośnięte
ciasto wyjąć na blat, uformować wałek i odkrawać kawałki ciasta o
wielkości takiej jak chcemy mieć bułeczki. Każdy kawałek lekko zagnieść a
następnie uformować placuszek, na środek którego nakładamy po czubatej
łyżce jagód. Zlepiamy bardzo dokładnie zlepieniem układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, lekko z wierzchu spłaszczając. Przykryć
folią lub ściereczką i odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem lub mlekiem skondensowanym. Można posypać kruszonką lub później zrobić lukier.
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Upieczone wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Z tej porcji ciasta wyszło mi 20 jagodzianek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz