Kolejny pomysł na zutylizowanie twarogu sernikowego (takiego gotowego w
wiadereczkach kupowanego). Do tego herbatniki o smaku czekoladowym i
adwokat :) Zamiast herbatników mogą być blaty ciasta miodowego. Ale z
herbatnikami jest o całe niebo szybciej, szczególnie jak zalegają w
domowym magazynie.
Składniki:
* 2 opakowania herbatników kakaowych (bonitki kupowane w Biedronce)
* 1 kg twarogu sernikowego
* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
* 200 g masła
* 120 ml mleka
* 4 jajka (raczej większe)
* 1 szklanka cukru
* 125 ml adwokata (ja miałam robiony własnoręcznie adwokat, bardzo gęsty)
* utarta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do
sporego garnka włożyć masło i dodaćcukier. Ustawić garnek na małym
ogniu. Mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się masła i cukru. W misce
wymieszać mleko z jajkami a następnie z budyniami. Do garnka z masłem
dodać twaróg sernikowy, i bardzo dokładnie wymieszać. Garnek ma stać
cały czas na ogniu, który można teraz troszkę zwiększyć. Kiedy masa
serowa stanie się jednolita i będzie już mocno gorąca, wlewamy mleko z
jajkami i z budyniem. Teraz mieszamy już bardzo energicznie. Najlepsza do
tego jest trzepaczka rózgowa. Doprowadzamy do zagotowania się masy.
Gotujemy chwilkę i zestawiamy garnek z ognia. Wierzch masy należy
przykryć folią spożywczą i odstawić do lekkiego przestudzenia (ok. pół
godziny). Przestudzoną masę odkryć, wymieszać i dodać adwokat. Dokładnie
razem wymieszać.
Dno formy 24x28 (najlepsza z wyjmowanym dnem)
wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, aby
pokryły dokładnie całe dno. Odłożyć ok. 4 łyżek masy (będzie na wierzch
ciasta) a resztę podzielić na pół. Na herbatniki w formie wyłożyć połowę
masy serowej. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników i na nie
wylać resztę masy serowej. Na wierzch ponownie warstwa herbatników. Na
to wyłożyć odłożoną masę. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na zimną
wierzchnią masę posypać wiórkami czekolady. Całość odstawić w chłodne
miejsce.
Sernik jest dobry do jedzenia po kilku godzinach chłodzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz