Strona bez niespodzianki
i z niespodzianką :)
Składniki:
Ciasto:
* 350 g mąki
* 100 g cukru pudru
* 180 g masła/margaryny
* 5 żółtek
* 1 łyżka śmietany
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
Masa śmietanowo-jogurtowa
* 400 g śmietany kwaśniej 18%
* 400 g jogurtu greckiego
* 5 białek
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 4 łyżki (z małą górką) mąki
* 3/4 szklanki cukru
Masa śmietankowa
* 500 g śmietanki kremówki - mocno schłodzona
* 2 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżki żelatyny
* 1/3 szklanki wody - do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo: powidła gęste, lub dżem gęsty
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do malaksera wsypać mąkę, puder, proszek. Wkroić zimne masło/margarynę. Wyrobić do uzyskania kruszonki. Żółtka wymieszać ze śmietana i dodać do kruszonki. Wyrobić szybko ciasto, podzielić na dwie części (raczej równe) i owinięte w folię wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu jedną część ciasta rozwałkować w formie 24 36 cm i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto nam stygnie, wyjąć z lodówki pozostałe ciasto, uformować w wałeczek i pokroić na 15 równych części. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć w kulkę. Pozostałe powidła posmarować na podpieczonym cieście. Na powidłach ułożyć kulki po 3 w 5 rzędach. Do dużej miski włożyć jogurt i śmietanę. Dodać budyń i mąkę, bardzo dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Kolejną łyżkę cukru należy dosypywać, kiedy poprzedni cukier rozpuści się w pianie. Ubitą pianę dokładać porcjami do masy śmietanowo-jogurtowe. Bardzo delikatnie mieszać łopatką. Wylać na kulki, stuknąć ze dwa razy o blat aby masa dobrze pomiędzy kulkami się rozeszła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec ok. 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik wkładając pomiędzy drzwiczki rękawicę kuchenną. Zostawić do zupełnego wystudzenia.
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia a następnie podgrzać żeby się rozpuściła. Wystudzić całkowicie. Zimną kremówkę ubijać. Kiedy będzie już prawie całkiem sztywna, dodać puder i jeszcze chwilkę ubijać. Nie przerywając ubijania dolewać powoli chłodną żelatynę. Rozprowadzić na cieście. Wierch można udekorować jak się chce. Ja posypałam kakao. Wstawić do lodówki