Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Sernik z białą czekoladą i malinowym musem





Składniki:

1 kg sera śmietankowego (co najmniej 18 % tłuszczu) – kupowany w wiadereczku, gładki
250 g sera mascarpone
5 jajek (ja miałam ogromne jajka, więc takich normalnych należy dać 6-7 sztuk)
200 g białej czekolady
Cukier puder (dla lubiących słodkie ciasta więcej, dla lubiących mniej słodkie – wcale. Należy spróbować masy serowej i ocenić samemu)
3 łyżki mąki (zwykła pszenna mąka)
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Mus z malin:
Ok. 500 – 600 g malin (miałam mrożone maliny)
1 opakowanie galaretki malinowej lub trochę cukru, bo maliny są na ogół kwaśne i 1 łyżka (z górką) żelatyny rozpuszczona w 4-5 łyżkach wody

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki masy sernikowej, poza czekoladą,  włożyć do dużej miski. Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej i przestudzić. Składniki w misce zmiksować krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wlewać stopniowo do masy i ciągle. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami, wymieszanymi z rozpuszczonym masłem. Podpiec ok. 10 minut. Przestudzić. Wlać masę sernikową. Wstawić do nagrzanego do 135 stopni (termoobieg) piekarnika z ustawionym na dnie naczyniem napełnionym wodą. Piec ok. 1h10 minut. Wierzch powinien być ścięty ale nie zarumieniony. Upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, na ok. 20 minut.  Po tym czasie należy otworzyć całkiem drzwiczki, wyjąć sernik i odkroić brzegi od tortownicy. Wystudzić całkowicie, a wystudzony wstawić do lodówki.
Maliny rozmrozić w rondlu ustawionym na minimalnym ogniu. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Przetarty mus zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić . Jak mus zacznie tężeć, wylać na wierzch sernika i wstawić ponownie do lodówki. Sernik najsmaczniejszy po odstaniu kilku godzin w lodówce i tam też powinien być przechowywany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz