Translate

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Drożdżowe ze śliwkami





Składniki:
* 2,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
* 0,5 szklanki cukru
* 2 jajka + 1 żółtko (dość duże jajka miałam)(białka nie wyrzucamy bo będzie potrzebne do smarowania ciasta)
* 100 g masła rozpuszczone
* 140 – 150 ml mleka ciepłego
* 30 g drożdży
* Śliwki
Sposób przygotowania
Z połowy szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, drożdży i mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Jajka i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do maki. Dodać również wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać. Jak ciasto będzie już dobrze połączone, jednolite , nie przerywając wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Posypujemy ciasto odrobiną mąki, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i lekko wyrabiamy. Formujemy prostokąt o wielkości formy (24x36cm) i układamy na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy a następnie wierzch smarujemy białkiem. Teraz możemy ułożyć już śliwki, skórką do dołu. Na śliwki posypujemy kruszonkę. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika a piekarnik nastawiamy na 25 stopni. Ciasto zostawiamy tak na 15 minut. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 155 stopni – termoobieg i pieczemy ciasto ok. 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Po przestudzeniu polewamy wierzch cytrynowym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz