Składniki i sposób przygotowania
• 2 duże bakłażany
• Ok. 500 g mielonego mięsa (może być wołowe, może być mieszane, można i wieprzowe)
• Sos pomidorowy ok. 400 ml (dzisiaj posłużyłam się gotowym sosem Arrabiatta firmy Barilla)
• Przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła jakie lubimy
• 1-2 łyżki oleju
• Do posypania: ser żółty lub mozzarella lub Dziugas drobno utarty
Sposób przygotowania:
Bakłażany
przeciąć wzdłuż na pół. Ponacinać ostrym nożem miąższ w kratkę, ale tak
aby zostawić ok. 0,5 cm miąższu na skórce. Ostrą łyżką wybrać miąższ.
Bakłażany oraz kwadraciki pokrojonego miąższu posolić i odstawić na pół
godziny. Po tym czasie ręcznikiem kuchennym zebrać powstałe soki.
Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni i wstawić połówki bakłażana na ok.
30-40 minut. Skórka powinna być wyraźnie upieczona, pomarszczona.
W
rondlu rozgrzać olej i włożyć mięso. Mieszać widelcem, starając się
porozdzielać mięso i podsmażyć aż mięso zmieni kolor na beżowy. Wlewamy
sos, mieszamy, dodajemy kostki bakłażanowe. Ustawiamy rondel na małym
ogniu i dusimy całość ok. 30 – 40 minut. Na koniec należy doprawić. Sos
powinien odparować a nadzienie powinno być dosyć gęste, spójne.
Wyjmujemy
z piekarnika upieczone bakłażany i nadziewamy mięsem, z małą górką.
Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 40 minut. Ok. 10
minut do końca pieczenia należy otworzyć piekarnik, wyjąć bakłażany i
posypać serem. Dopiec. Po upieczeniu dać chwilkę odpocząć bakłażanom i
podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz