Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Drożdżowe z rabarbarem




Składniki:
1 szklanka maki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej + 3 (z górką) łyżki do zaczynu
25-30 g drożdży
1/2 szklanki cukru (można wiecej jeżeli owoce kwaśne) + 1 łyżeczka do zaczynu
150 - 160 ml mleka ciepłego
2 żółtka + 1 jajko całe (białko zostawiamy)
ok. 100 ml oleju
1 łyżka śmietany kwaśniej
rabarbar, truskawki
kruszonka (jak zwykle wg przepisu Bajaderki, mozna ją znaleźć pod linkiem)

Sposób przygotowania:

z mleka, drożdży, mąki i cukru przygotować zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubić z cukrem. Do miski przesiać obie mąki, dodać bite żółtka i wyrosniety zaczyn. Wyrabiać. Jak składniki będą już dobrze połączone zaczynamy dodawać stopniowo olej, wciąż wyrabiając. Doskonale wyrobione ciasto posypać lekko maką , miske przykryć i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej dwukrotnie podwoić swoją objętość. Wyrośniete ciasto wyjąć na blat i lekko wyrobić. Rozwałkowac na wielkośc formy (u mnie 24x28 ale może być ciut większa, jeżeli nie chcemy bardzo wysokiego ciasta). Białko ubić ze śmietaną i wylać na wierzch ciasta, rozprowadzić pędzelkiem. Na wierzch poukładać owoce, na które wysypać należy kruszonkę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia a w tym czasie nagrzać piekarnik do 150 stopni (termoobieg). Wyrośniete ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 - 60 minut. Upieczone wyjąc i odstawić na kratkę do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz