Bardzo leniwy przepis, ale wcale nie oznacza to że jest mniej smaczny.
Jest pyszny wręcz i trudno sie powstrzymać przed kolejnym kawałkiem.
Jeszcze nie całkiem zastygniety ale i tak całkiem dobrze się kroi
Składniki:
* 1 kg sera zmielonego (uzyłam takiego w wiadereczku, kupionego w Lidlu)
* 200 g masła
* 4 jajka ( takie wielkości L lub ciut większe miałam)
* 1 szklanka cukru drobnego (może być i zwykły ale wtedy ciut dłużej trzeba ubiajać jajka)
* cukier waniliowy 1 łyzka (sama sobie robię cukier waniliowy)
* 2 opakowania budyniu waniliowego (każde na 1/2 litra mleka)
* ok. 3/4 - 1 szklanki mleka
* herbatniki czekoladowe (użyłam Bonitki czekoladowe i wyszło mi ok. 1,5 paczki)
* polewa czekoladowa - u mnie 100g czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej z ok. 60 ml kremówki
Sposób przygotowania:
Formę w której będziemy robić sernik, wyłożyc papierem do pieczenia. Moja forma ma wymiar 24x28 mierzone na dole. Na dno ułożyć ciasno, jeden obok drugiego herbatniki.
Do
dużego garnka z grubym dnem włożyć masło i garnek ustawić na malutkim
ogniu. Rozpuścić. Do rozpuszczonego masła dodać ser i bardzo dokładniw
ymieszać, aż oba składniki doskonale sie połączą. Najwygodniej zrobić to
trzepaczką rózgową. Teraz należy dodać ubite z cukrem jaja. Jaja
ubijamy do białości w czasie kiedy masło się rozpuszcza. Ponownie
mieszamy trzepaczką, aż wszystko sie połączy. Oczywiście garnek cały
czas na ogniu trzymamy i możemy teraz ciut zwiększyc temperaturę. Budyń
rozmieszać w mleku i wlewać stopniowo do masy serowej, mieszając przez
cały czas. ponownie zwiększamy ogień i mieszając non stop doprowadzamy
do zagotowania masy serowej. Masa powinna mocno zgęstnieć.
Na
przygotowane herbatki wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej
kolejną warstwę herbatników a na nich pozostałą masę serową, którą
przykrywamy trzecia warstwą herbatników.
Forme z ciastem ustawić na
kratce do wystudzenia. Wystudzony polać polewą czekoladową. Wstawic do
lodówki, do stężenia. Jak tylko ciasto zrobi się zupełnie zimne, już
można jeść, bo herbatniki szybko miękną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz