Składniki:
Spód ciasta:
Ok. 300 g ciastek zbożowych czekoladowych z kawałkami czekolady
Ok. 70-80 g masła rozpuszczonego
Masa budyniowa:
2
opakowania budyniu czekoladowego (opakowanie waży 41 g) – najchętniej
używam budyniu kupionego w Lidlu, który ma w swoim składzie jedynie dwa
składniki: skrobię kukurydzianą i kako
Ok. 700 ml mleka 3,2 % tłuszczu
Ok. 50 g masła
3 łyżki cukru (można troszkę więcej)
Wiśnie (słoik o pojemności 750 ml) w soku – odcedzić dokładnie
Masa jogurtowa:
2 opakowania po 400 g każde jogurtu greckiego
5 jajek – rozdzielone na białka i żółtka
1 opakowanie sernixu
¾ szklanki cukru (1/4 do jogurtów, a ½ do białek)
3 łyżki kaszy manny (z malutką górką)
Ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Ciastka
rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać razem.
Wysypać na spód formy 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (papier
powinien wystawać powyżej brzegów formy). Ugnieść spodem szklanki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 15
minut. Wyjąć i wystudzić.
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem a
w pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem. Ugotować budyń i gorący
wylać na wystudzony spód. Na budyniu poukładać odcedzone wiśnie, lekko
wciskając je. Wystudzić całość.
Do dużej miski włożyć jogurt,
dodać do niego sernix, cukier, żółtka , kaszę mannę i ekstrakt
waniliowy. Wymieszać dokładnie (ja mieszałam łyżką). Ubić pianę z białek
dosypując na koniec ubijania stopniowo cukier. Pianę bardzo delikatnie
wymieszać z masą jogurtową. Całośc wlać do formy na wystudzony budyń
(może być delikatnie ciepły).
Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 1h10 minut. Po 15 minutach
zmniejszyć temperaturę do 155 stopni. Wyłączyć piekarnik i delikatnie
uchylić drzwiczki (ja wkładam pomiędzy kuchenkę a drzwiczki, rękawicę
kuchenną). Zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i
ustawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz