Translate

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Jagodzianki

tych to ci u mnie nie brakuje :) Kolejna odsłona jagodzianek




Składniki:

* 4 szklanki mąki typ 550 (szklanka ma pojemność 250ml) + 3 łyżki do zaczynu
* 250 ml ciepłego mleka
* 35 - 40 g drożdży
* 4 żółtka + 1 jajko całe
* ok. 3/4 szklanki cukru
* 120 g masła
* jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą

Sposób przygotowania:

W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodając 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrastania. W drugiej połowie mleka rozpuścić masło. Żółtka i całe  jajko ubić z cukrem na puch, do białości. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, dodać ubite żółtka i pozostałe mleka z rozpuszczonym w nim maśle. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko wyrobić, a następnie uformować wałeczek i odkrajać równe porcje do formowania bułeczek.
Ciasto troszkę się klei, więc blat można bardzo delikatnie podsypać mąką przy formowaniu.
 Uformowane bułeczki, nadziane suto jagodami układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem skondensowanym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni- termoobieg. Pieczmy ok. 30 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę do wystudzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz