tych to ci u mnie nie brakuje :) Kolejna odsłona jagodzianek
Składniki:
* 4 szklanki mąki typ 550 (szklanka ma pojemność 250ml) + 3 łyżki do zaczynu
* 250 ml ciepłego mleka
* 35 - 40 g drożdży
* 4 żółtka + 1 jajko całe
* ok. 3/4 szklanki cukru
* 120 g masła
* jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą
Sposób przygotowania:
W
połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodając 1 łyżeczkę cukru i 3
łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrastania. W drugiej połowie mleka
rozpuścić masło. Żółtka i całe jajko ubić z cukrem na puch, do
białości. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, dodać ubite
żółtka i pozostałe mleka z rozpuszczonym w nim maśle. Dobrze wyrobić i
odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko wyrobić, a następnie
uformować wałeczek i odkrajać równe porcje do formowania bułeczek.
Ciasto troszkę się klei, więc blat można bardzo delikatnie podsypać mąką przy formowaniu.
Uformowane
bułeczki, nadziane suto jagodami układać na blaszce do pieczenia
wyłożonej papierem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem skondensowanym i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni- termoobieg. Pieczmy ok. 30 minut.
Upieczone wyjmujemy na kratkę do wystudzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz