poniedziałek, 19 grudnia 2016

Młode ziemniaki

takie malutkie, wielkości orzecha włoskiego :) Co roku je robię, jak tylko sa już nasze polskie ziemniaki. Zawsze podaję sobie do nich zsiadłe mleko.






 Smażone młode ziemniaki

* młode ziemniaki wielkości orzecha włoskiego (u mnie ok. 0,5 kg) dobrze wyszorowane i wymyte, osuszone
* 2 łyżki oleju (z pestek winogronużywam)
* 5 gałązek rozmarynu ( u mnie własnie kwitnie i dałam z tymi kwiatkami)
* listek laurowy
* 3 - 5 ząbków czosnku, ale w łupince. Nie obieramy
* sól do smaku

Wymyte i osuszone ziemniaki włożyć do rondla z rozgrzanym tłuszczem i smażyć ok. 5-7 minut na dość dużym ogniu, aż się lekko zrumienią. Po tym czasie dorzucić pozostałe składniki, rondel przykryć pokrywką a ogień zmniejszyć do minimum. Co kilka minut potrząsać rondlem aby ziemniaki równo się usmażyły. Po ok. 20 minutach ziemniaki są już gotowe do zjedzenia (sprawdzić najpierw czy są dostatecznie miękkie, bo wszystko zależy od gatunku ziemniaków)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz