wtorek, 20 grudnia 2016

Ciasto budyniowo-jogurtowe z wisniami

takie wydumane na szybko, z tego co było w szafkach kuchennych. Jedynie jogurt grecki był świeżo zakupiony. Ciasto wyszło niesamowicie pysznie. Przynajmniej dla mnie :)






Składniki:
Spód ciasta:
Ok. 300 g ciastek zbożowych czekoladowych z kawałkami czekolady
Ok. 70-80 g masła rozpuszczonego
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu czekoladowego (opakowanie waży 41 g) – najchętniej używam budyniu kupionego w Lidlu, który ma w swoim składzie jedynie dwa składniki: skrobię kukurydzianą i kako
Ok. 700 ml mleka 3,2 % tłuszczu
Ok. 50 g masła
3 łyżki cukru (można troszkę więcej)
Wiśnie (słoik o pojemności  750 ml) w soku – odcedzić dokładnie
Masa jogurtowa:
2 opakowania po 400 g każde jogurtu greckiego
5 jajek – rozdzielone na białka i żółtka
1 opakowanie sernixu
¾ szklanki cukru (1/4 do jogurtów, a ½ do białek)
3 łyżki kaszy manny (z malutką górką)
Ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Ciastka rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać razem. Wysypać na spód formy 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (papier powinien wystawać powyżej brzegów formy). Ugnieść spodem szklanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem a w pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem. Ugotować budyń i gorący wylać na wystudzony spód. Na budyniu poukładać odcedzone wiśnie, lekko wciskając je. Wystudzić całość.
Do dużej miski włożyć jogurt, dodać do niego sernix, cukier, żółtka , kaszę mannę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie (ja mieszałam łyżką). Ubić pianę z białek dosypując na koniec ubijania stopniowo cukier. Pianę bardzo delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Całośc wlać do formy na wystudzony budyń (może być delikatnie ciepły).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 1h10 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 155 stopni. Wyłączyć piekarnik i delikatnie uchylić drzwiczki (ja wkładam pomiędzy kuchenkę a drzwiczki, rękawicę kuchenną). Zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz