Translate

środa, 15 czerwca 2016

Truskawkowy sernik, bez pieczenia

Jak gorąco to nie chce się włączać piekarnika. Ale na słodko to coś by się zjadło. No to najlepiej ciasto bez pieczenia.





Składniki:
* 1 kg sera mielonego (użyłam ser kupowany w Lidlu w wiadereczko pakowany)
* 400 g śmietanki kremówki (30%)
* 100 g białej czekolady
½ - 1 szklanki cukru
* ok. 600 – 700 ml musu z truskawek (truskawki zmiksowane blenderem) – dobrze jak mus jest wcześniej przygotowany i schłodzony w lodówce
* 1 opakowanie galaretki truskawkowej
* 50 g żelatyny
Dodatkowo: biszkopty lub inne ciastka, wymieszane z rozpuszczonym masłem stanowią spód sernika.

Sposób przygotowania:
Na dno tortownicy o śr. 25 – 26 cm wyłożyć biszkopty pokruszone i wymieszane z masłem rozpuszczonym. Docisnąć do dna. Wstawić tortownicę do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do dużej miski wyłożyć ser i dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz dobrze wymieszać (mikserem najlepiej). Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru a następnie wymieszać z serem. Połowę masy serowej przełożyć do drugiej miski. Żelatynę ( zostawić 1 łyżkę żelatyny do musu truskawkowego) zalać ok. 100 ml wody i poczekać aż napęcznieje a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Schłodzić.  Do jednej części masy serowej wlać ok. 200 ml musu truskawkowego i dobrze wymieszać.
Do białej masy serowej wlać troszeczkę mniej jak pół żelatyny i szybko mikserem połączyć a następnie od razu wlać na biszkoptowy spód. Wyrównać wierzch i wstawić od razu do lodówki. Po ok. 5 minutach można już przygotować masę serowo-truskawkową. Dodać pozostałą część żelatyny i szybko mikserem wymieszać. Wylać na białą masę serową. Wyrównać i wstawić do lodówki.
1 łyżkę żelatyny oraz galaretkę truskawkową wsypać do miseczki i zalać ok. 150 ml wody. Wymieszać i odstawić  do napęcznienia. Teraz należy podgrzać aż żelatyna i galaretka rozpuszczą się. Wlać do musu truskawkowego, ubijając od razu mikserem. Mus truskawkowy wylać na wierzch sernika i całość wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz