środa, 15 czerwca 2016

Truskawkowy sernik, bez pieczenia

Jak gorąco to nie chce się włączać piekarnika. Ale na słodko to coś by się zjadło. No to najlepiej ciasto bez pieczenia.





Składniki:
* 1 kg sera mielonego (użyłam ser kupowany w Lidlu w wiadereczko pakowany)
* 400 g śmietanki kremówki (30%)
* 100 g białej czekolady
½ - 1 szklanki cukru
* ok. 600 – 700 ml musu z truskawek (truskawki zmiksowane blenderem) – dobrze jak mus jest wcześniej przygotowany i schłodzony w lodówce
* 1 opakowanie galaretki truskawkowej
* 50 g żelatyny
Dodatkowo: biszkopty lub inne ciastka, wymieszane z rozpuszczonym masłem stanowią spód sernika.

Sposób przygotowania:
Na dno tortownicy o śr. 25 – 26 cm wyłożyć biszkopty pokruszone i wymieszane z masłem rozpuszczonym. Docisnąć do dna. Wstawić tortownicę do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do dużej miski wyłożyć ser i dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz dobrze wymieszać (mikserem najlepiej). Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru a następnie wymieszać z serem. Połowę masy serowej przełożyć do drugiej miski. Żelatynę ( zostawić 1 łyżkę żelatyny do musu truskawkowego) zalać ok. 100 ml wody i poczekać aż napęcznieje a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Schłodzić.  Do jednej części masy serowej wlać ok. 200 ml musu truskawkowego i dobrze wymieszać.
Do białej masy serowej wlać troszeczkę mniej jak pół żelatyny i szybko mikserem połączyć a następnie od razu wlać na biszkoptowy spód. Wyrównać wierzch i wstawić od razu do lodówki. Po ok. 5 minutach można już przygotować masę serowo-truskawkową. Dodać pozostałą część żelatyny i szybko mikserem wymieszać. Wylać na białą masę serową. Wyrównać i wstawić do lodówki.
1 łyżkę żelatyny oraz galaretkę truskawkową wsypać do miseczki i zalać ok. 150 ml wody. Wymieszać i odstawić  do napęcznienia. Teraz należy podgrzać aż żelatyna i galaretka rozpuszczą się. Wlać do musu truskawkowego, ubijając od razu mikserem. Mus truskawkowy wylać na wierzch sernika i całość wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz