Składniki:
Ciasto:
· 3 szklanki maki
· 1 szklanka gęstej śmietany (użyłam 18%)
· 2 żółtka (białka też będą nam potrzebne ale później)
· 180g (bardzo zimnej) + 70g (bardzo miękkiej) margaryny
· Szczypta soli
Krem:
· 2 szklanki mleka
· 1 jajko
· 1 żółtko
· 100 g masła
· Kilka łyżek cukru (dałam 5)
· Cukier waniliowy
· 4 łyżki (z górką) mąki pszennej
· 400ml śmietany kremówki 30-36%
Dodatkowo:
· Białka pozostałe od ciasta
· Cukier rafinda
Sposób przygotowania:
Mąkę z dodatkiem szczypty soli posiekać na kaszkę z zimną margaryną. Dodać śmietanę i żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt, który należy posmarować miękką margaryną, na całej powierzchni. Następnie każdy z prostokątów zwinąć w ciasny rulon (jak roladę) a rulon zawinąć w ślimak. Ślimaki z ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać radełkiem paski o szerokości ok. 2-3cm. Paski ciasta nawijać na foremki rurek.
Białko roztrzepać widelcem i smarować nim rurki (spodu rurki nie smarujemy) a następnie posypać cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 17-20 minut.
Krem: W rondlu należy zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Drugą szklankę mleka należy wymieszać z jajkiem, żółtkiem i mąką i następnie wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając zagotować a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony budyń zmiksować.
Kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej rozmiksowany budyń. Delikatnie wymieszać razem.
Kremem nadziewać rurki. Ja robiłam to szprycą do dekorowania , najpierw od strony cieńszej i uzupełniałam rurkę kremem od strony szerszej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz