Składniki:
Ciasto:
• 400g mąki
• 100g masła
• 150 ml mleka
• 25 g świeżych drożdży
• 60g cukru
• szczypta soli
• 1 jajko
• 1 żółtko
Przygotować tortownicę (moja miała średnicę 28cm) , w której należy ułożyć rulony w kształcie ślimaka, zostawiając lekkie odstępy pomiędzy rulonami. W odstępy wkładamy połówki śliwek, dosyć gęsto. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut do wyrastania a następnie smarujemy mlekiem skondensowanym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 45 - 50 minut
Masa makowa:
• 80 g mielonego maku
• 100 ml mleka
• 2 łyżki miodu
• 50 g marcepana
• garść suszonych wiśni
Dodatkowo:
• ok. 800 g śliwek (ideałem są węgierki)
• mleko skondensowane do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko . Wyrabiać aż będzie jednolite. Następnie porcjami dodawać rozpuszczone ale chłodne masło i wyrabiać aż do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. Posypać lekko mąką, przykryć i odstawić do wyrastania.
Zagotować mleko, dodać mak i gotować chwilę na wolnym ogniu; następnie dodać sól, miód i gotować jeszcze kilka minut (stale mieszając) aż masa lekko zgęstnieje. Następnie dodać pokruszony marcepan i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać suszone wiśnie, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Śliwki podzielć na połówki i wypestkować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm i przekroić wzdłuż na 3 paski, na które nakładamy gotowy mak. Zwijamy w rulon.
Fotka przekroju urocza nie jest, ale kroiłam gorące ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz