A kto powiedział, że musi być w cieście kruchym ? Tym razem wersja w cieście ucieranym, z dodatkiem maki ziemniaczanej. I jest naprawdę pyszna
składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny (używam masło roślinne w kostce)
3/4 - 1 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 1,5 litra smażonych jabłek
garstka bułki tartej
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i wyrobić razem. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i opakowane w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1/2 godziny Inie koniecznie).
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy (24 x 36) i jedną część wyłożyć na dno formy. Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na jabłka ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Patyczkiem ponakłuwać ciasto w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz