Składniki:
· 2 litry mleka (najlepsze jest tłuste mleko)
· 500 ml śmietany gęstej, tłustej, kwaśnej
· 5 jajek
· 250 g masła
· 1 szklanka cukru pudru
Dodatki:
Sok z cytryny, ekstrakt waniliowy
2 opakowania galaretki (smak zależny od użytych owoców) rozpuszczone w 500 ml wody
Na spód można użyć cieniutki biszkopt (nasączony) lub pokruszone i wymieszane z masłem ciastka (ja użyłam digestive) lub zrobić jako sernik bez spodu.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować mleko. Śmietanę bardzo dokładnie wymieszać z jajkami i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Teraz należy zmniejszyć płomień do minimum i mieszając podgrzewać tak długo aż wyraźnie oddzieli się twarożek i serwatka . Trwa to ok. 15 – 20 minut. Należy uważać aby się nie zagotowało.
Sito wyłożyć gazą i odcedzić twarożek. Gdy będzie jeszcze leciuteńko ciepły, potraktować do blenderem. Odstawić do całkowitego przestudzenia a w tym czasie utrzeć masło z cukrem pudrem – do białości. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce twarożku. Na koniec dosmaczyć sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym. Można dodać również bakalie.
Masę serową wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzchu poukładać owoce, wciskając lekko w ser. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę
Sernik wstawic do lodówki
Sernik wstawic do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz