Składniki:
Masa serowa:
· 1100g sera na serniki (kupowany w wiadereczku, w Lidlu)
· 500 ml śmietanki kremówki
· 1 szklanka cukru pudru (można i więcej lub mniej)
· Sok i skórka otarta z jednej limonki
· 2,5 łyżki żelatyny
· 150 ml wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Spód:
· 1 opakowanie pokruszonych ciastek digestive
· Ok. 60-70g masła rozpuszczonego
Wierzch owocowy:
· 2 opakowania galaretki (truskawka, malina, wisnia lub inne czerwone np. owoce lesne czy czarna porzeczka)
· 400 – 500ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki
· 1 opakowanie borówek amerykańskich
· Pół (lub więcej) opakowania malin
· 300 g truskawek (pokroiłam na mniejsze kawałki)
Sposób przygotowania:
Pokruszone ciastka wymieszać z masłem i wysypać na spód tortownicy o średnicy 26-28cm. Ubić spodem np. szklanki i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Wyjąć i wystudzić.
Sok i skórke z limonki wymieszać z cukrem pudrem a następnie dodać ser i zmiksować aby nie było żadnych grudek. Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie podgrzać aż do rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jedną łyżkę śmietany włożyć do rozpuszczonej ale przestudzonej żelatyny i szybko wymieszać. Pozostałą śmietanę dodać do dera i wymieszać dokładnie. Dodać teraz żelatynę i szybko połączyć z masą serową. Wlać na spód z ciastek. Wyrównac i wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Dodać wszystkie owoce i wymieszać . Ścinającą się galaretkę z owocami wyłożyć na masę serową (ja wyciągałam owoce łyżką cedzakową i układałam na masie serowej). Całość wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz