Składniki:
· * 3 + 1 szklanki maki
· * 250 g margaryny (najlepsza tu wydaje mi się Palma ta z murzynkiem)
· * 200 g śmietany kwaśniej (miałam 24% tłuszczu)
· * 1 jajko
· * 40 g drożdży
· * 1 łyżeczka cukru
· * Szczypta soli
Dodatkowo:
· * 1 jajko do smarowania rogalików
· * Cukier ( u mnie rafinada) posypania rogalików
· * Marmolada jako nadzienie
Sposób przygotowania:Do miski wlać śmietanę, dodać łyżeczkę cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Margarynę rozpuścić i ochłodzić (powinna być taka letnia), a następnie dodać do śmietany wraz z jajkiem. Wszystko dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką rózgową). Dosypać 1 szklankę mąki, sól i wymieszać (też trzepaczką) aż ciasto stanie się jednolite. Dosypać kolejną szklankę mąki i znów wymieszać. Teraz czas na trzecią szklankę mąki i ciasto mieszamy /wyrabiamy już dłońmi. Podsypujemy na blat trochę maki z czwartej szklanki, ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy/gnieciemy aż do wchłonięcia mąki. Ciasto powinno mieć gładką strukturę i musi być miękkie. Ja podsypałam ponad połowę szklanki maki, tak na raty, w trakcie wyrabiania. Pozostałą mąkę zostawiłam do posypywania blatu przed wałkowaniem.
Ciasto włożyć do miski, szczelnie ją przykryć i wstawić na godzinę – półtorej do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na blat posypany mąką, wyrobić króciutko i podzielić na cztery równe części. Trzy z nich włożyc do lodówki a czwartą rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-32cm, które należy podzielić na 12-16 części (ja dzieliłam na 12). U podstawy każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady i zawijać rogaliki, które należy umoczyć w jajku a następnie w cukrze (tylko jedną stronę rogalika maczamy, tę wierzchnią). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce zmieściły mi się rogaliki zrobione z połowy porcji tj, z dwóch części.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni (lub 165 przy włączonym termobiegu) i pieczemy aż uzyskają złoty kolor (ok. 15-20 minut). W czasie gdy piecze się pierwsza partia rogalików, formujemy kolejne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz