sobota, 11 czerwca 2016

Szarlotka ucierana

A kto powiedział, że musi być w cieście kruchym ? Tym razem wersja w cieście ucieranym, z dodatkiem maki ziemniaczanej. I jest naprawdę pyszna




składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny (używam masło roślinne w kostce)
3/4 - 1 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 - 1,5 litra smażonych jabłek
garstka bułki tartej

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i wyrobić razem. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i opakowane w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1/2 godziny Inie koniecznie).
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy (24 x 36) i jedną część wyłożyć na dno formy. Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na jabłka ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Patyczkiem ponakłuwać ciasto w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz