poniedziałek, 13 czerwca 2016

Limonkowy sernik z owocami lata

Sernik, bez pieczenia. Z masą owoców na wierzchu. Pyszny, orzeźwiający, owocowy

P1000743

Składniki:
Masa serowa:
·         1100g sera na serniki (kupowany w wiadereczku, w Lidlu)
·         500 ml śmietanki kremówki
·         1 szklanka cukru pudru (można i więcej lub mniej)
·         Sok i skórka otarta z jednej limonki
·         2,5 łyżki żelatyny
·         150 ml wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Spód:
·         1 opakowanie pokruszonych ciastek digestive
·         Ok. 60-70g masła rozpuszczonego
Wierzch owocowy:
·         2 opakowania galaretki (truskawka, malina, wisnia lub inne czerwone np. owoce lesne czy czarna porzeczka)
·         400 – 500ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki
·         1 opakowanie borówek amerykańskich
·         Pół (lub więcej) opakowania malin
·         300 g truskawek (pokroiłam na mniejsze kawałki)
Sposób przygotowania:
Pokruszone ciastka wymieszać z masłem i wysypać na spód tortownicy o średnicy 26-28cm. Ubić spodem np. szklanki i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Wyjąć i wystudzić.
Sok i skórke z limonki wymieszać z cukrem pudrem a następnie dodać ser i zmiksować aby nie było żadnych grudek. Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie podgrzać aż do rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jedną łyżkę śmietany włożyć do rozpuszczonej ale przestudzonej żelatyny i szybko wymieszać. Pozostałą śmietanę dodać do dera i wymieszać dokładnie. Dodać teraz żelatynę i szybko połączyć z masą serową. Wlać na spód z ciastek. Wyrównac i wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Dodać wszystkie owoce i wymieszać . Ścinającą się galaretkę z owocami wyłożyć na masę serową (ja wyciągałam owoce łyżką cedzakową i układałam na masie serowej). Całość wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz