Taki bardzo prosty, niewyszukany a jednak pyszny.
Składniki:
Spód sernika: (można zrobić jaki komu pasuje. Ja zrobiła cieniutki kruchy spód)
* 280 g mąki pszennej tortowej
* 50 g cukru pudru
* 150 g schłodzonego masła (pokroić w mniejsze kawałki)
* szczypta soli
Wymieszać mąkę z solą i pudrem. Dodać schłodzone masło i wyrobić szybko rękami kruszonkę.
Kruszonkę wysypać na dno formy 24 x 36 cm (moja forma ma taki sam rozmiar na górze jak i na spodzie), rozłożyć równą warstwą i ubić np. dnem szklanki. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika - termoobieg i podpiec przez ok. 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Piekarnik wyłączyć, żeby wystygł do 120 stopni.
Masa serowa:
* twaróg/ ser biały półtłusty- miałam dokładnie 1374 g. Można przyjąć, że potrzebne jest 1,4 kg.
* 250 g śmietany kwaśnej 30% (creme fraiche - KLIK)
* 50 g śmietanki kremówki 30%
* 250 g cukru pudru
* 200 g masła
* 9 jajek (miałam takie swojskie, większe jajka)
* 1 opakowanie budyniu waniliowego z dodatkiem wanilii
* dodatkowo - cukier waniliowy z wanilią
* jagody i maliny, w ilości dowolnej
Sposób przygotowania:
Twaróg zemleć w maszynce lub tak jak ja, blenderem. Jednak blender musi być z mocnym silnikiem. Do twarogu dodać śmietanę i śmietankę, wtedy będzie łatwiej zblendować. Jeżeli zdecydujemy się zmielić w maszynce to taki już zmielony wymieszać ze śmietaną. Do misy robota włożyć masło miękkie i dodać cukier puder. Ubić na puch. Nie przerywając ubijania dodawać na zmianę po trochę sera i po jednym jajku. Aż do wyczerpania składników. Teraz dodać budyń i cukier waniliowy i już krótko ubić. Masę serową wylać na wystudzony kruchy spód. Na wierzch wysypać jagody i ułożyć maliny. Formę z sernikiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy w tej temperaturze 30 minut. Zwiększamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy w niej przez 60 minut. Po tym czasie, wysunąć sernik z piekarnika i szybko przejechać nożem, odcinając sernik od boków formy. Ponownie wsunąć sernik do piekarnika , temperatura 140 stopni i piec 15 minut. Wyłączyć piekarnik, ale sernik w nim zostawić na ok. 40-50 minut. Teraz już można wyjąć i odstawić na kratkę do zupełnego wystudzenia. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kolejny boski wypiek 😍 Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję Helenko. To w sumie bardzo prosty sernik. Nawet białek nie ubijałam tylko całe jaja dodawałam. Ale najważniejsze, że naprawdę jest pyszny choć taki prosty
Usuń