piątek, 29 lipca 2022

Sernik z jagodami i malinami

 Taki bardzo prosty, niewyszukany a jednak pyszny. 





Składniki:

Spód sernika: (można zrobić jaki komu pasuje. Ja zrobiła cieniutki kruchy spód)

* 280 g mąki pszennej tortowej

* 50 g cukru pudru

* 150 g schłodzonego masła (pokroić w mniejsze kawałki)

* szczypta soli

Wymieszać mąkę z solą i pudrem. Dodać schłodzone masło i wyrobić szybko rękami kruszonkę. 

Kruszonkę wysypać na dno formy 24 x 36 cm (moja forma ma taki sam rozmiar na górze jak i na spodzie), rozłożyć równą warstwą i ubić np. dnem szklanki. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika - termoobieg i podpiec przez ok. 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Piekarnik wyłączyć, żeby wystygł do 120 stopni.

Masa serowa:

* twaróg/ ser biały półtłusty- miałam dokładnie 1374 g. Można przyjąć, że potrzebne jest 1,4 kg.

* 250 g śmietany kwaśnej 30% (creme fraiche - KLIK

* 50 g śmietanki kremówki 30%

* 250 g cukru pudru 

* 200 g masła

* 9 jajek (miałam takie swojskie, większe jajka)

* 1 opakowanie budyniu waniliowego z dodatkiem wanilii

* dodatkowo - cukier waniliowy z wanilią

* jagody i maliny, w ilości dowolnej

Sposób przygotowania:

Twaróg zemleć w maszynce lub tak jak ja, blenderem. Jednak blender musi być z mocnym silnikiem. Do twarogu dodać śmietanę i śmietankę, wtedy będzie łatwiej zblendować. Jeżeli zdecydujemy się zmielić w maszynce to taki już zmielony wymieszać ze śmietaną. Do misy robota włożyć masło miękkie i dodać cukier puder. Ubić na puch. Nie przerywając ubijania dodawać na zmianę po trochę sera i po jednym jajku. Aż do wyczerpania składników. Teraz dodać budyń i cukier waniliowy i już krótko ubić. Masę serową wylać na wystudzony kruchy spód. Na wierzch wysypać jagody i ułożyć maliny. Formę z sernikiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy w tej temperaturze 30 minut. Zwiększamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy w niej przez 60 minut. Po tym czasie, wysunąć sernik z piekarnika i szybko przejechać nożem, odcinając sernik od boków formy. Ponownie wsunąć sernik do piekarnika  , temperatura 140 stopni i piec 15 minut. Wyłączyć piekarnik, ale sernik w nim zostawić na ok. 40-50 minut. Teraz już można wyjąć i odstawić na kratkę do zupełnego wystudzenia. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. 








2 komentarze:

  1. Kolejny boski wypiek 😍 Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Helenko. To w sumie bardzo prosty sernik. Nawet białek nie ubijałam tylko całe jaja dodawałam. Ale najważniejsze, że naprawdę jest pyszny choć taki prosty

      Usuń