Translate

sobota, 23 lipca 2022

Jagodzianki - ciasto na śmietance kremówce

 Są jagody to trzeba korzystać. Więc zaś jagodzianki robię 





Składniki:

* 700 g + 50 g (do zaczynu) mąki pszennej - dałam tortową

* 200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)

* 150 g ciepłego mleka

* 25 g drożdży świeżych

* 150 g miękkiego bardzo masła, pokrojonego w małe kosteczki

* 1 całe jajko + 5 żółtek

* cukier - ile kto lubi, u mnie niewiele wiecej jak pół szklanki

* szczypta soli

* jagody wymieszane z łyżką cukru, łyżką bułki tartej i łyżką maizeny


Sposób wykonania:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać i zrobić dołek w mące. Ciepłe mleko, 50 g mąki, łyżeczka cukru oraz drożdże, wymieszać razem. Kiedy zacznie wyrastać, wlać w dołek w mące, przysypać mąką z brzegów i odczekać aż dobrze wyrośnie. W tych temperaturach jakie sa obecnie trwa to bardzo krótko. Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Ciasto nie będzie zbyt luźne ale nic się do niczego nie klei. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 


Te czarne kropeczki w cieście to po prostu ziarenka wanilii. Pokazuję, że ciasto cudownie się formuje i nie potrzeba żadnej mąki do podsypywania. Fantastycznie wyrasta, jest bardzo pulchne i leciutkie a do tego genialnie plastyczne.






Wyrośnięte wyjąć na blat i lekko wyrobić a następnie podzielić na małe kawałki (ok. 70 g każdy). My lubimy małe bułeczki, więc i małe kawałki ciasta. Kiedy skończymy dzielić ciasto, pierwszy kawałek już będzie lekko wyrośnięty. Z każdego kawałka uformować kulkę i zaś ma lekko wyrosnąć. Z każdej kulki ciasta formować  placuszek i solidnie nadziewać jagodami (ja dawałam po 2 łyżki jagód na każdą bułeczkę). Skleić bardzo dokładnie i odstawić do wyrastania. Kiedy bułeczki wyrastają, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować bułeczki białkiem i wstawić do piekarnika. Piec bułeczki ok. 25 minut.



4 komentarze:

  1. Boskie! U mnie w pierogach borówki są ze słodką śmietanką muszę zrobić drugie podejście do jagodzianek

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedzieć m że to najpiękniejsze jagodzianki jakie widziałam to jak nic powiedzieć, nie można oderwać oczu od nich ,a ciasto widzę ,że perfekt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Alu. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to były najpyszniejsze jagodzianki jakie kiedykolwiek upiekłam. 21 sztuk poszło w try miga. Capnęłam jedną na jutro dla siebie

      Usuń