Składniki
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
* 250 g masła/margaryny
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 jajka (ja miałam takie spore jajka)
* 2 szklanki mąki pszennej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 1/3 szklanki mleka
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka octu
* 1 łyżka soku z cytryny
* rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu
* lukier lub puder do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski przełożyć masło i dodać puder. Ucierać dodając stopniowo po jednym jajku. Kiedy masa jest już gładka, jednolita przesiewamy mąki i dalej ucieramy. Kiedy już cała mąka jest w misce, dolewamy mleko i krótko ucieramy. Na koniec dodajemy wymieszane razem: olej, ocet i sok.
Ciasto przekładamy do formy 24 x 36 cm. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru otoczone mąką ziemniaczaną lub kisielem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Po upieczeniu, należy formę odstawić na kratkę do wystudzenia. Kiedy ciasto jeszcze jest ciepłe polewamy lukrem cytrynowym
Aaaa ja jeszcze nie widziałam rabarbaru , skąd go masz Krysiu , bo ciasto mega i mega
OdpowiedzUsuńU mnie w warzywniakach widziałam pierwszy tuż przed świętami. Podobno w Lidlu ma być w tym tygodniu
Usuń