Składniki:
Ciasto:
* 2 szklanki maki (szklanka moja ma pojemność 250 ml)
* 1 szklanka cukru drobnego
* 250 g margaryny (tak, dałam margarynę)
* 5 jajek (miałam duże jajka)
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 1 łyżka kakao
* 1-2 łyżki oleju
* morele - wypestkowane i rozdzielone na połówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Krem:
* 0,5 litra mleka
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 250 g masła
* 5-6 łyżek cukru
Polewa:
u mnie to zwykły ganache ze 100 g gorzkiej czekolady i ok. 120-150 g śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
Zacząć od ugotowania budyniu. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w nieco więcej jak pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać powoli wymieszany budyń, cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Wierzch budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia.
Do miski włożyć miękki tłuszcz i dodać cukier. Ucierać do białości. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypywać do masy , miksować. Z białek ubić pianę z dodatkiem szczyty soli. Na trzy tury wmieszać w ciasto.
Ok. 2/3 ciasto rozłożyć w formie 24 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałego dodać kakao i olej, wymieszać i porozkładać małymi kupkami na jasnym cieście a następnie delikatnie rozsmarować. Poukładać na wierzch morele, skórką do dołu. Ciasto wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40-50 minut. Wyjąc i wystudzić.
Masło ubić do białości. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyniu. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.
Śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej a następnie dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać razem aż powstanie nam lśniąca polewa. Polać na wierzch ciasta.
śliczności, aż muszę obejrzeć wszystkie przepisy na Fale Dunaju u ciebie Krysiu-mistrzyni wypieków z kremami i jagodzianek oczywiście :)
OdpowiedzUsuń