Translate

sobota, 27 lipca 2019

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

No, chociaż raz byłam zdecydowana jakie ciasto chcę zrobić na weekend. W sumie to bardzo proste, owocowe, mocno wiśniowe. Trochę inaczej jeszcze miało być ale już nie kombinowałam dalej bo czas gonił.





Składniki:

Ciasto:

* 500 g mąki
* 250 g masła - mocno schłodzone
* 6 żółtek
* 3-4 łyżki cukru pudru
* 1 malutka łyżeczka proszku do wypieków

Przygotować z powyższych składników kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedna - większa będzie stanowiła spód ciasta. Pokruszyć ją na dno formy 24 x 36cm. Delikatnie docisnąć dłonią i formę wstawić do lodówki. Drugą część ciasta owinąć folią i również wstawić do lodówki.

Masa wiśniowa:

* wiśnie drylowane - miałam ich trochę więcej jak litr (4 szklanki)
* 1 szklanka cukru
* 5 łyżek maizeny - z maleńką górką odmierzone

Wydrylowane wiśnie włożyć do rondla, zasypać cukrem i ustawić rondel na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania a następnie gotować ok. 10 minut. Maizenę wymieszać z 5 łyżkami wody. Wiśnie zdjąć z ognia, wlać maizenę, mieszając przy tym wiśnie. Postawić ponownie na ogień i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć i przestudzić.

Masa jogurtowa: 

* 2 x 400 g jogurtu greckiego
* 1 x 400 g śmietany 18%
* 6 białek
* 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (mam taki z dodatkiem wanilii)
* 2 łyżki maizeny

Dodatkowo:

* wiśnie wydrylowane ok. 2 szklanek

Jogurty i śmietanę wymieszać razem. Dodać budyń i maizenę, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania, dosypywać po łyżce cukier. Ubijać aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca a cukier całkowicie rozpuszczony w niej. Delikatnie połączyć z z masą jogurtową. 

Połączenie w całość :

Spód ciasta podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Na zimne ciasto wyłożyć masę wiśniową. Może być ciepła. Nie musi całkowicie wystygnąć. 
Na masę wiśniową wyłożyć masę jogurtową. Wyrównać. Na wierzch poukładać wiśnie. Na wiśnie pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i piec ok. 50 minut. 





11 komentarzy:

  1. Z wiśniami taki przekładaniec jak marzenie, już nie wiem czy jesteś najlepszą cukierniczką w Polsce czy mistrzynią nad mistrzynie
    Matko jakie to wszystko u ciebie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, jesteś niezwykle miła :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Podpisuje się pod tym co napisała margot obiema rękami. Krysiu jesteś Wielka ☺🤗💞❤

      Usuń
    4. To nie ,ze miła ja pisze to co uważam :) Buziaki

      Usuń
  2. Super wygląda napewno tak smakuje, Pytanie co to jest spajzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maizena - skrobia kukurydzianą. Można zamienić skrobia ziemniaczaną. Nie mylić z mąką kukurydziana

      Usuń
  3. Mega smakowicie wygląda Twoje ciasto i na pewno było przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką śmietanę dokładnie Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o to jakiej firmy ? To jest bez znaczenia. Ma być kwaśna 18% śmietana, gęsta. Może być kubek 330 g zamiast 400 g.

      Usuń