Leżało sobie w lodówce mascarpone i mus było wykorzystać, żeby nie minął termin przydatności. I truskawki kusiły mocno w warzywniaku. A do tego czas mocno ograniczony. Więc najszybciej zrobić coś bez pieczenia.
Składniki:
* 500 g mascarpone - mocno schłodzone
* 600 g śmietanki kremówki - mocno schłodzona
* cukier z dodatkiem skórki cytrynowej
* 3-5 łyżek cukru pudru
* 6 łyżeczek żelatyny
* ok. 1/3 szklanki wody do żelatyny
Dodatkowo:
* okrągłe biszkopty
* coś do lekkiego nasączenia biszkoptów- u mnie woda z sokiem z cytryny i odrobiną cukru
* truskawki
* małe bezy
Sposób przygotowania:
Przygotować nasączenie dla biszkoptów. Truskawki umyć. Większą część pokroić na małe kawałki. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny a następnie odstawić do wystudzenia. Don tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać jeden obok drugiego biszkopty. Następnie pędzelkiem delikatnie nasączyć. Do dużej miski włożyć mascarpone i dodać kremówkę a oba rodzaje cukru. Ubijać mikserem do momentu uzyskania gęstej, puszystej masy. Obroty miksera ustawić na maksimum i ubijać dodając stopniowo schłodzoną żelatynę. Odstawić mikser i wsypać pokrojone truskawki. Szybko wymieszać szpatułką. Wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Resztę truskawek ułożyć na wierzchu sernika. Całość pokryć pokruszonymi bezami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przechowywać również w lodówce.
Witaj Krysiu fajny serniczek ,właśnie jestem w tracie jego robienia i tak myśle ile tego cukru dajesz z dodatkiem skórki cytrynowej ?i jaki to jest cukier niewidziałam u nas takiego.aha i jeszcze dekoracja tak myśle zeby zrobic na wierzch truskawki i zalać galaretką co myślisz Krysiu? czy może zostac rzy Twoiej wersi.
OdpowiedzUsuńprzepraszam Iwonko, ale nie dostałam powiadomienia o komentarzu i dopiero dzisiaj tu zajrzałam. Pewnie już wszystko zrobiłaś ? Powiem Ci, że te bezy są fantastycznym uzupełnieniem sernika. Nie dośc że ciekawie wyglądają to naprawdę genialnie smakują.
OdpowiedzUsuńA cukier z dodatkiem skórki kupiłam w sklepie. Spokojnie można zastąpić skórka otartą ze sparzonej cytryny i aromat chyba jeszcze lepszy będzie. Ja akurat miałam pod ręką cukier a cytryn nie