Tak sobie nazwałam, że luksusowe bo troszkę inne proporcje składników a zupełnie inne technologia wykonania. Trochę więcej pracy, ale wcale nie pracochłonne. Pyszne, wilgotne z chrupiącą kruszonką.
Składniki:
wszystkie składniki należy wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki aby nabrały pokojowej temperatury
* 2,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru
* 4 jajka średniej wielkości
* 0,5 szklanki oleju ( u mnie najczęściej olej z pestek winogron)
* 1 szklanka maślanki
Dodatkowo:
* Kruszonka: 180 g mąki wymieszać ze 100 g cukru + 1 łyżka cukru waniliowego. Całość zalać 125 g masła rozpuszczonego mocno ciepłego. Ja użyłam połowy wyrobionej kruszonki a resztę w woreczku schowałam do zamrażalnika.
* rabarbar - 4 spore laski pociete na ok. 1-1,5 cm kawałki
* 2 łyżki kisielu np. truskawkowego (ja dałam pomarańczowy bo tylko taki był w szafce)
Sposób przygotowania:
Do sporej miski wbić jajka i dodać cukier. Mikserem ubijać do momentu otrzymania puszystej, gęstej masy. Teraz stopniowo, bardzo powoli dolewać olej nie przerywając ubijania. Zmniejszyć trochę obroty miksera i dolewać powoli maślankę. Zmieniając obroty miksera na najmniejsze dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem.
Formę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać. Rabarbar posypać kisielem i wymieszać a następnie wyłożyć równą warstwą na ciasto. Na rabarbar posypać kruszonkę . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak ciasto na ok. 15 - 20 minut. Po tym czasie można spokojnie wyjąć.
Tu nie widać, bo po wystygnięciu naleciało mnie aby polać po wierzchu lukrem cytrynowym. I to był strzał w dziesiątkę. Fantastycznie komponuje się z rabarbarem. Cała rodzina to potwierdziła, że lukier to była ta kropka nad i.
Takie ciasta to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu. Zaraz jeszcze dopiszę, że polałam na koniec lukrem cytrynowym. O mamuniu, jak ten lukier podbił smak cudwonie.
Usuń