Składniki i sposób wykonania :
Ciasto:
* 2 szklanki maki (używam szklanki o pojemności 250 ml)
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* 1 łyżeczka sody
* 3 łyżki kakao
* 3/4 szklanki cukru trzcinowego
wszystko razem dobrze wymieszać w misce a następnie dodać:
* 1 szklanka mleka
* 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
* 2 jajka
* 3 czubate łyżki powideł (używam własnoręcznie smażonych, bez cukru)
całość wymieszać robotem.
Masa serowa:
* 100 g masła
* 2 jajka
* 1 łyżka skrobi kukurydzianej
* 1/2 szklanki cukru
* 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
wszystko wyrobić w misie malaksera
Nie przerywając mieszania dodawać po kawałku
* 500 g sera zmielonego trzykrotnie.
Masa powinna być gładka, bez żadnych grudek
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach : 24 x 28 (może być trochę większa forma). Na wierzch ciasta układać łyżką kupki z sera.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest suche i upieczone. Wyjąć i wystudzić.
Pani Krystyno czy zamiast skrobi kukurydzianej mogę dodać łyżkę maki ziemniaczanej? Piękne fotki pani robi ! Aż ślinka cieknie i od razu chce sie piec :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Fotki robię zwykłym prostym kompaktem, bez stylizacji, bez upiększeń, bez doświetleń i innych bajerów.
OdpowiedzUsuńSpokojnie można zastąpić skrobię kukurydzianą na skrobię ziemniaczaną
Dziekuje za odpowiedz ;)
OdpowiedzUsuńW jakiej kolejności ucierać masę serową: najpierw masło z cukrem, jajka z cukrem czy wszystko od razu razem dać do miski? Pytanie od laika.
OdpowiedzUsuńPS. Bardzo lubię Pani przepisy.
Napisane jest w przepisie. Najpierw masło i cała reszta a na końcu ser dodajemy. Tak robię w malakserze. Robiąc innym robotem, to najpierw masło z cukrem a zaraz po tym jajka. I wtedy ser zmielony na sam koniec. Do malaksera nie ma potrzeby mielić go wcześniej i dlatego tak lubię malakser.
UsuńJest mi ogromnie miło