Translate

niedziela, 4 września 2016

Ruski miodownik

Mój przepis jest inspirowany tym Ruskim miodownikiem Trochę pozmianiałam, udało mi się sporo cieniej rozwałkować :) Ciasto wcale nie jest trudne do zrobienia a jest bardzo pyszne. Dosyc słodkie, ale nie aż tak bardzo. 





Składniki: 


Ciasto: 
·         mąka - 300-500 g,
·         cukier - 200 g,
·         masło - 100 g,
·         miód - 3 łyżki,
·         jajka – 2 szt. ,
·         soda – 1 łyżeczka, płaska,

Krem:

·        masło - 300 g,
·         mleko skondensowane słodzone, gotowane ok. 3 godzin) - 1 puszka
·         orzechy włoskie mielone - 100 g

Sposób przygotowania:
Do sporej miski włożyć masło, cukier i miód. Miskę ustawić na garnku z wodą (tzw. kąpiel wodna) a garnek ustawić na małym ogniu. Podgrzewać ok. 5 minut, dość często mieszając, aż do powstania jednorodnej masy. Teraz dodać sodę i ciągle mieszając podgrzewać jeszcze ok. 1 minuty. Miskę zdjąć z garnka i do masy dodać jajka. Teraz należy bardzo szybko i energicznie całość wymieszać. Ja robiłam to trzepaczką rózgową. Do masy wsypać 300g mąki, wymieszać dokładnie i miskę z masą wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa jest bardzo luźna ale nie należy dodawać nic więcej maki. Tak ma być. 
Po 30 minutach, blat posypać dość obficie mąką i w tę mąkę wyłożyć masę z miski. Wierzch masy też posypać mąką. Zaczynamy teraz zagniatanie, stopniowo wgniatając w ciasto mąkę. Zagniatamy dotąd, podsypując mąką w razie potrzeby, aż ciasto będzie plastyczne i miękkie ale przestanie się lepić do dłoni. Wyrobione ciasto podzielić na 8 – 9 równych części (ja podzieliłam na 8 części), forując w kulki, które układamy na posypanej mąką desce. 
Przygotować papier do pieczenia. Na papierze układamy jedną z kulek ciasta, posypujemy ją mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej. Ja rozwałkowywałam na okrąg o średnicy 26 cm. Przyłożyłam do ciasta rant tortownicy i nacięłam ciasto. Ciasto należy ponakłuwać dość gęsto widelcem. Papier z ciastem ułożyć na blasze do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg) lub 200 z grzaniem góra dół. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec ok. 3 – 5 minut. Ciasta należy pilnować bo dość szybko się przypala. Dlatego zrezygnowałam z pieczenia 2 blach na raz i piekłam pojedyncze blaty. 
Po upieczeniu należy od razu odkroić skrawki ciasta powyżej zaznaczenia. Ciasto ułożyć na kratce do studzenia i zdjąć papier. Tak samo postępujemy z każdym z kawałków ciasta. Krążki ciasta należy dokładnie wystudzić i przełożyć kremem, posypując za każdym razem mielonymi orzechami włoskimi. Warstwy powinny się układać: ciasto, krem, orzechy, ciasto itd. Wierzch ciasta również posmarować kremem i posypać zmielonymi odciętymi kawałkami ciasta.
Krem: utrzeć masło na puch a następnie wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce ugotowanego mleka skondensowanego. 

2 komentarze:

  1. O takie ciasta to ja na tak tak , przepiękny Krysiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu :) Ja bardzo lubię wszystkie te wielowarstwowe miodowe.

      Usuń