niedziela, 4 września 2016

Łaciatek

Bardzo proste do zrobienia, wystarczą dwie miski (w tym jedna micha malaksera była) . Na razie jeszcze stygnie ale ukroiłam już kawałeczek i spróbowałam. Aż nie do wiary, że z takich prostych składników, prostego sposobu wykonania, wychodzi takie pyszne ciasto. Wieczorem napiszę przepis, ale teraz fotka dla pobudzenia apetytu



Składniki i sposób wykonania :

Ciasto:

* 2 szklanki maki (używam szklanki o pojemności 250 ml)
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* 1 łyżeczka sody
* 3 łyżki kakao 
* 3/4 szklanki cukru trzcinowego

wszystko razem dobrze wymieszać w misce a następnie dodać:

* 1 szklanka mleka
* 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
* 2 jajka
* 3 czubate łyżki powideł (używam własnoręcznie smażonych, bez cukru)

całość wymieszać robotem.

Masa serowa:

* 100 g masła
* 2 jajka
* 1 łyżka skrobi kukurydzianej
* 1/2 szklanki cukru
* 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

wszystko wyrobić w misie malaksera
Nie przerywając mieszania dodawać po kawałku

* 500 g sera zmielonego trzykrotnie.

Masa powinna być gładka, bez żadnych grudek

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach : 24 x 28 (może być trochę większa forma). Na wierzch ciasta układać łyżką kupki z sera. 
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest suche i upieczone. Wyjąć i wystudzić.




5 komentarzy:

  1. Pani Krystyno czy zamiast skrobi kukurydzianej mogę dodać łyżkę maki ziemniaczanej? Piękne fotki pani robi ! Aż ślinka cieknie i od razu chce sie piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :) Fotki robię zwykłym prostym kompaktem, bez stylizacji, bez upiększeń, bez doświetleń i innych bajerów.
    Spokojnie można zastąpić skrobię kukurydzianą na skrobię ziemniaczaną

    OdpowiedzUsuń
  3. W jakiej kolejności ucierać masę serową: najpierw masło z cukrem, jajka z cukrem czy wszystko od razu razem dać do miski? Pytanie od laika.
    PS. Bardzo lubię Pani przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisane jest w przepisie. Najpierw masło i cała reszta a na końcu ser dodajemy. Tak robię w malakserze. Robiąc innym robotem, to najpierw masło z cukrem a zaraz po tym jajka. I wtedy ser zmielony na sam koniec. Do malaksera nie ma potrzeby mielić go wcześniej i dlatego tak lubię malakser.
      Jest mi ogromnie miło

      Usuń