Papierówek już w warzywniaku nie ma ale są śliwki. Ciasta ze śliwkami zawsze sa pyszne, jakie by one nie były. Dzisiaj proste ucierane ciasto ale dla podkręcenia smaku, z orzechową kruszonką. Miałam jedynie mielone orzechy laskowe, ale fajnie by było zamienić część tych mielonych na takie grubiej siekane. Na ten moment jest co jest a jest pysznie.
Składniki:
Kruszonka orzechowa:
* 100 g orzechów laskowych mielonych i siekanych albo same mielone
* 100 g mąki pszennej
* 100 g zimnego masła
* 100 g cukru demerara
Z podanych składników zrobić kruszonkę i odstawić w misce do lodówki
Ciasto: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej muszą być
* 200 masła
* 200 g cukru drobnego (można dać cukier puder)
* 4 jajka
* 200 g mąki pszennej tortowej ( ja dodałam jedną łyżkę dodatkowo bo miałam duże jajka)
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* szczypta soli
* śliwki (ja miałam tzw węgierkę dąbrowicką tak ok. 1 kg) - wypestkowane i pokrojone na ćwiartki
- 1 łyżka maizeny, którą można zastąpić mąką ziemniaczaną
Sposób wykonania:
Przygotować formą 24 x 28 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem. Nie przerywając ucierania dosypywać mąkę do masy maślanej. Kiedy ciasto jest dobrze utarte i gładkie, wyłożyć go na spód formy i wyrównać. Na śliwki posypać maizenę i dokładnie wstrząsnąć, żeby maizena obkleiła je. Układać jedna obok drugiej. Na wierzch śliwek posypać kruszonkę, wyjętą z lodówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić formę na kratkę do wystudzenia.
Proszę napisać ile jajek dodać do ciasta?
OdpowiedzUsuńPrzepis już uzupełniony. Dziękuję za uwagę
UsuńJest napisane - 4
Usuńupiekłam wczoraj to ciasto, jest bardzo puszyste i wilgotne. Przypomina placki pieczone przez babcie. Świeże masełko, w kruszoneczce i sliwki, to smak wakacji z dawnych lat. Bardzo zachęcam do pieczenia
UsuńPysznie wygląda, w kolejce do wypróbowania
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, pierwszy w kolejce do wypróbowania
OdpowiedzUsuń