Translate

piątek, 21 czerwca 2024

Ciasto z morelami i kruszonką

 W sumie to bardzo proste półkruche ciasto z dużą ilością moreli. Kocham morele najbardziej ze wszystkich owoców. Na surowo słodkie a w trakcie przetwarzania wyraziście kwaśne, pyszne. 





Składniki:

Ciasto:

* 500 g mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 200 g cukru (i nie zamieniamy na cukier puder)

* 250 g masła schłodzonego

* 1 całe jajko + 1 żółtko


dodatkowo: ok. 3 łyżki mąki


Morele:

* ok. 1 kg moreli wypestkowanych, pokrojonych na mniejsze kawałki

* 3 łyżki maizeny

* 3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Ze składników na ciasto przygotować ciasto jak na kruche.  Sypkie składniki wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło (można zetrzeć je na tarce jarzynowej). Posiekać razem na kaszkę. Dodać żółtko i jajko, zagnieść ciasto. Odciąć ok. 1/3 ciasta i przełożyć do miski. Dodać tę dodatkową mąkę i przerobić palcami na kruszonkę. Odstawić. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy 24 x 36 cm, formując mały rant wokół. Wstawić do piekarnika i podpiec ok. 10-12 minut. Wyjąć i wystudzić.

Wymieszać maizenę z cukrem i posypać na pokrojone morele. wstrząsać miską, tak aby maizena z cukrem oblepiła wszystkie kawałki moreli. Wyłożyć morele na podpieczony spód. Na owoce posypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i piec. ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia (tak. ok. 10 minut do końca) można dodatkowo posypać na wierzch płatkami migdałowymi.





3 komentarze:

  1. Zrobię je na bank, albo nie nazywam się Alcia :D Przecudne ciasto , uwielbiam takie najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam morele i kruche ciasto też. To musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest pyszne. Koleżanka już dwa razy piekła bo rodzina sobie życzyła tak im smakowało

      Usuń