Translate

piątek, 7 czerwca 2024

Ciasto kruche z pianką i morelami

 Chyba większość zna ciasta kruche z pianką. I na blogu też są. Ale ja za każdym razem coś tam zmieniam w tych przepisach. Dzisiaj jest z morelami i dodatkowo miałam zamrożone jagody ok. 1 szklanki. 




Składniki:

Ciasto:

* 400 g maki pszennej tortowej

* 100 g maki krupczatki

* 300 g masła - schłodzone

* 6 żółtek ( białka użyte będą później)

* 3 łyżki cukru pudru

* szczypta soli

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

Pianka:

* 6 białek

* szczypta soli

* 1 szklanka  (dałam taką ze sporym czubkiem) cukru drobnego  (szklanka ma pojemność 250 ml)

* 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego

* 0,5 szklanki oleju

Owoce: u mnie były morele pokrojone na ćwiartki i zamrożone jagody - nie rozmrażać ale posypać maizeną czy mąką ziemniaczaną





Sposób przygotowania:

Przygotować formę 24 x 36 cm. Ja jedynie daję na spód papier do pieczenia.

Całe ciasto przygotowałam w malakserze. Ale można i ręcznie. Do mieszanki mąk, pudru, proszku i szczypty soli, zetrzeć na tarce jarzynowej zimne masło. Posiekać całość nożem, ewentualnie siekaczką do ciasta kruchego. Dodać teraz żółtka, jeszcze posiekać razem i na koniec zagnieść jednolite ciasto. Zagniatać jak najkrócej żeby nie zagrzało się masło. Mogą być widoczne jeszcze malutkie kawałki masła. Ok. 2/3 ciasta rozłożyć na dnie formy, rozwałkować małym wałeczkiem. Pozostałe 1/3 zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Spód podpiec ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjąć i dokładnie wystudzić. Kiedy spód stygnie należy przygotować piankę. Białka ubić ze szczyptą soli na biało. Ubijając na najwyższych obrotach dosypywać po łyżce cukru. Ubijać tak długo aż cukier nie będzie wyczuwalny. Wsypać budynie i na mniejszych obrotach połączyć z pianą. Na koniec dolewać stopniowo olej. Lać go najlepiej po ściance miski. Piankę wyłożyć na wystudzony całkowicie spód. Wyrównać i wyłożyć owoce. Morele układać skórką do dołu a jagody obtoczyć wcześniej w maizenie. Na owoce zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz