Kruche ciasto, budyń i śliwki. Prosto a pyyyyyyyysznie wyszło.
Składniki:
Ciasto:
* 320 g mąki pszennej
* 130 g zimnego masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 3 łyżki cukru
* 1 całe jajko + 1 żółtko (ja miałam wyjątkowo duże jajka)
Budyń:
* 1 jajko
* 40 g maizeny (skrobia kukurydziana)
* 400 g mleka
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego (może być i wanilinowy)
* śliwki - ja miałam tzw. węgierkę dąbrowicką. Mocno dojrzała i słodka
Sposób przygotowania:
Piekłam w formie na tartę o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem.
Zacząć od ugotowania budyniu. Jajko, cukier i maizenę rozmieszać w rondelku z niewielką ilością mleka. Kiedy wszystko doskonale się połączy, dodać resztę mleka, wymieszać i rondel ustawić na średnim ogniu. Mieszając doprowadzić do zagotowania i chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać teraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą i niech sobie przestygnie.
Teraz czas na ciasto. Mąkę wymieszać z solą o proszkiem. Wkroić zimne masło i posiekać na kaszkę. (ja robię to w malakserze). Cukier wsypać do miseczki, wbić jajko i dodać żółtko. Dokładnie rozmieszać, tak żeby cukier prawie się rozpuścił. Dodać jajka do kruszonki i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na większą część (tak ok. 2/3 całości) i ty ciastem wylepić formę tarty. Z pozostałego ciasta zrobić cienki wałeczek, który należy ułożyć w trzech różnej wielkości kręgach
Formę wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut.
Śliwki wypestkować. Moje były naprawdę duże, więc podzieliłam każdą na ćwiartki. Budyń (jeszcze był dobrze ciepły, więc uwijałam się z robotą, żeby ciasto za bardzo się nie ociepliło) przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać go pomiędzy wałeczki. Poukładać śliwki w budyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Krysiu, co tu pisać - ciasto wygląda w s p a n i a l e :). Z połączenia jego składowych części wynika, że jest - i to bez żadnych wątpliwości - poezją smaku :).
OdpowiedzUsuńNieskromnie odpowiem, jest przepyszna . Sama jestem zaskoczona, że taki prosty pomysł a tak fantastycznie smakuje
UsuńMam zamiar zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie bo ta tarta to niebo w gębie. Przepysznie smakuje
UsuńDz
OdpowiedzUsuńSzkda ze trzeba robic te wałeczki i układać na ciescie,mam chora prawa rękę i trudno mi będzie to ułożyć a ciasto wyglda rewelkaj.👌😋
nie muszą być wałeczki. Można wylać budyń i poukładać śliwki. Wałeczki utrzymują wszystko w ryzach i bardzo dobrze jest ułożyć śliwki wokół. Ale samo zrobienie wałeczków nie jest ani trochę trudniejsze od wylepienia formy
UsuńCzy na budyń może być skrobia ziemniaczana zamiast kukurydzianej? W czym jest różnica? W smaku czy konsystencji?
OdpowiedzUsuńw samym smaku może nie ma jakiejś różnicy. Różnica jest w konsystencji. Maizena jest taka bardziej gładka, aksamitna. Np. zagęszczając owoce to mąka ziemniaczana zmienia barwę ich na taką mętną, białą a maizena jest klarowna i przezroczysta. Proponuję użyć w tym przypadku zwykły budyń gdzie w składzie są obie skrobie.
UsuńCzy trzeba najpierw podpiec spod ciasta? Czy od razu na zimne wyłożyć budyń i piec? Bo boję się zakalca
OdpowiedzUsuńA od kiedy to kruche ciasto ma zakalec ? Ciasto trzeba solidnie schłodzić a nie podpiekać. I bardzo szybko rozłożyć budyń na to mocno schłodzone ciasto i wtedy do pieca
Usuń