Uwielbiam morele. Wczoraj jak wróciłam z pracy to wszystkie małe sklepy już były dawno zamkniete i pozostał mi jedynie na zakupy tylko Lidl. A tam wszystko wymiecione, jak to zawsze przed wolnym dniem. Ale dojrzałam morele. Trochę duże, bo to nie te nasze polskie. Ale morele to morele i tyle. Kupiłam. I ciasto super proste do nich chciałam.
Składniki: (wszystko w temperaturze pokojowej)
* 2 szklanki mąki pszennej (a moja szklanka ma pojemność 250 ml)
* 1 (taka niepełna) szklanka cukru drobnego do wypieków
* 4 jajka - te miałam spore
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* ok. 200 ml oleju (tym razem dałam olej rzepakowy choć najczęściej używam oleju z pestek winogron)
* opcjonalnie: cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny
* morele - ja swoje pokroiłam na ćwiartki bo były duże. Małe morele na połówki. Można spokojnie użyć każde inne owoce.
Sposób wykonania:
Przygotować formę o wymiarach 24x36 cm (mierzone górą a dół ma 21 x 32 cm) ewentualnie ciut mniejszą to ciasto będzie wtedy trochę wyższe. Piekarnik nastawić na 175 stopni z grzaniem góra dół. Ja swoje ciasta piekę na półce dolnej, nigdy środkowej.
Do dużej miski wbić jajka , dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić mikserem, na najwyższych obrotach, na puszystą i gęstą masę. Mnie zajęło to ok. 7 minut. Kiedy masa jest już doskonale puszysta i gęsta, zmniejszyć obroty miksera i dolewać olej. Kiedy wszystko połączy się, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jak tylko wszystko się połączy, należy wylać ciasto do formy a na wierzchu poukładać morele, skórką do dołu. Na wierzch można posypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić ciasto na kratkę do przestudzenia.
Pyszne, przetestowane szkoda że zdjęcia nie można wysłać:) wyszlo na mące orkiszowej jasnej nawet, płatków migdałowych nie miałam ale polecam morele skropić kilkoma kroplami amaretto! Bardzo dobrze pasuje
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Na blogu jest kilka ciast z morelami i nawet do jednego z nich dodawałam alkohol
Usuń