Składniki:
* 750 g mąki pszennej + 3 łyżki do zaczynu
* 300-350 g ciepłego mleka (ilość zależy od chłonności mąki)
* 50 g drożdży
* 5 żółtek
* 1 jajko
* 100 g roztopionego letniego masła
* 3 łyżki oleju (z pestek winogron daję)
* 3 łyżki kwaśniej śmietany - 18%
* cukier drobny ok. 1/2 szklanki (można dać więcej, jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto)
Dodatkowo:
* jagody - mnie poszło prawie litr jagód bo bułeczki były spore i napakowane na full jagodami
* 2-3 łyżki cukru
* 2 łyżki maizeny (można dać mąkę ziemniaczaną)
* rozkłócone jajko lub mleko skondensowane do posmarowania bułek.
Sposób przygotowania:
Z ok. 100 ml ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz drożdży zrobić zaczyn. Wymieszać dokładnie wszystko i zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie:
Przesiać mąkę do misy robota. Żółtka i jajko ubić z cukrem do białości. Do mąki dodać ubite żółtka, pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiać. Kiedy ciasto będzie jednolite, dodać śmietanę i wyrobić aż śmietana zostanie wchłonięta przez ciasto. Nie przerywając wyrabiania wlewać stopniowo ciepłe masło. Na koniec wlać olej. Ciasto powinno być miękkie, cały tłuszcz powinien być dobrze wchłonięty w ciasto. Ciasto nie klei sie do rąk i bardzo ładnie formuje.
Miskę z ciastem okleić folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno ono podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na równe porcje . Ja dzieliłam na kawałki po 85 g każdy. Odkładając odcięte kawałki, wstępnie je formowałam w kulkę.
Jagody wsypać do sporej miski, dodać cukier i maizenę i potrząsając miską wymieszać.
Każdą kulkę ciasta rozwałkować na spory placuszek , układać go np. w zagłębienie dłoni (lub malutką miseczkę) i na środek układać jagody. Mnie wchodziło po prawie trzy duże łyżki jagód. Bardzo dokładnie skleić i tym sklejeniem układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik. Ja piekłam w termoobiegu, dwie blachy na raz, w temperaturze 160 stopni.
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem. Ja na wierzch posypałam kruszonką (link do kruszonki - KLIK) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut.
Upieczone ułożyć na kratce do wystudzenia
Krysiu wyglądają wspaniale. czekam na jagody u nas i mam zamiar w tym roku nazbierać i zrobić jagodzianki z Twojego przepisu. Tez lubię jak jagód jest dużo :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentują i są przepiękne i basta
OdpowiedzUsuń